LEUVEN: SportcolumnVaarwel El Toro

Bjorn ‘El Toro’ Ruytinx is zo goed als zeker van Oostende. De topschutter van de Leuvense eersteklasser zou de laatste details begin volgende week regelen met weldoener Coucke. El Toro is duidelijk ontgoocheld in de houding van het bestuur van OHL. En heel wat supporters met hem.

OHL staat voor een levensbelangrijk weekend. De Leuvenaars moeten winnen op het veld van Bergen maar dat is niet voldoende. OHL moet er ook op rekenen dat Standard wint van Waasland-Beveren. In dat geval ontloopt OHL Play Off III. Dat gezegd zijnde stonden de kranten deze week vooral vol over het nakende vertrek van Bjorn Ruytinx. De spits liet verstaan dat hij volgend seizoen niet langer de Leuvense kleuren zal verdedigen. Oostende lijkt zijn bestemming te worden, want zakenman en weldoener Coucke deed wat het OHL-bestuur niet deed: boter bij de vis doen.

Voor de supporters kwam dat nieuws als een donderslag bij heldere hemel, nota bene midden in de degradatiestrijd. Hun held, de gladiator van Den Dreef, gaat ergens anders voetballen…Het trouwe supporterslegioen lanceerde meteen een petitie. Mooi gebaar, maar met een petitie betaal je nu eenmaal geen voetballer. En daar heeft het bestuur van OHL zwaar gefaald. El Toro leverde in om bij OHL te blijven, groeide vervolgens opnieuw uit tot de belangrijkste speler van de club en gaf aan dat hij wou blijven. Het bestuur weigerde echter tegemoet te komen aan de voorwaarden van Ruytinx. Niet leren uit je fouten…dat is het voorrecht van steenezels.

Overigens lijkt het er sterk op dat het OHL-bestuur de prijs zal betalen als de club in Play Off III terecht komt, met een mogelijke degradatie naar tweede klasse tot gevolg. De supporters zullen het niet pikken dat de onderhandelingen met El Toro uitdraaiden op een regelrechte fiasco. Eenvoudig gezegd: Bjorn Ruytinx had aan het begin van het seizoen al een nieuw contract op zak moeten hebben, of toch minstens tijdens de winterstop. “Na mijn eerste zes goals dit seizoen heb ik het bestuur om duidelijkheid gevraagd. Als ze dan geen stap zetten voor een speler die op dat moment belangrijk is voor de ploeg dan weet je het wel. Ze zeiden ook altijd dat ze me na mijn carrière een job zouden geven. Maar als ik vraag om dat op papier te zetten en er komt niets, is dat zuur”, aldus een ontgoochelde El Toro in een interview met Het Nieuwsblad.

Tja, als je je leider en topschutter per definitie kwijt wil dan moet je het dus zo aanpakken. De supporters van OHL kunnen het hun held dan ook niet kwalijk nemen dat hij andere oorden opzoekt om zijn carrière te beëindigen. En al zeker niet nadat El Toro liet optekenen dat hij er alles aan zal doen om OHL te behoeden van de degradatie, ondanks zijn toekomstplannen. Bjorn Ruytinx zal altijd als een populair gladiator het veld van Den Dreef betreden, ook als speler van een andere club. Dat is het voorrecht van een clubicoon. De heren van het bestuur in hun mooie kostuums ontberen dat voorrecht. En laat het nu net El Toro (en ‘bevriende’ club Standard uiteraard, n.v.d.r) zijn die hun kop kan redden door OHL naar de overwinning te knallen op het veld van Bergen. De wreedheid van ironie, toch?

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel