Leuven speelt massaal buiten

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De stad Leuven organiseerde gisteren haar 9de editie van de Buitenspeeldag. Meer dan 300 spelende kinderen genoten van sport en spel op vijf locaties.

Het was al de 9de keer dat Leuven deelneemt aan de Buitenspeeldag. Deze dag is het hoogtepunt van een campagne die kinderen en jongeren aanzet om buiten te spelen en te sporten. Dat is geen evidentie meer in deze moderne tijden, met allerlei verleidingen binnen en het drukke verkeer buiten. Daarom zetten de afdeling jeugd van stad Leuven en Buurtsport Leuven, in samenwerking met verschillende partners zoals Tofsport, jaarlijks hun schouders onder het evenement. En dankzij de medewerking van een 20-tal vrijwilligers zijn de partners er ook dit jaar in geslaagd om jong en oud te laten genieten van een namiddag ouderwets ravotten. Voor elk kind is buiten spelen een recht en af en toe moet en mag dat gevierd worden.

Verschillende speellocaties

In tegenstelling tot de voorbije jaren kon er gisteren extra fijn buiten gespeeld worden op vijf locaties. In de speelbossen Begijnenbos en Heverleebos vierde spelen in de natuur hoogtij met heuse Boslympische spelen en een initiatie boogschieten. Het touwenparcours op Ymeria in Wijgmaal bekoorde grote en kleine klimmers. Op het Martelarenplein leefden de kleinsten zich uit op het pop-up speelterrein, terwijl oudere kinderen de ultieme stadssport Freerunning Parkour ontdekten. Ook in Park De Bruul was heel wat te beleven. Sportievelingen konden zich uitleven op het voetbal- of basketbalveld, terwijl creatievelingen hun ding konden doen met stoepkrijt. De allerkleinsten genoten van het springkasteel of lieten zich omtoveren tot prinses of Spiderman voor één dag. Wie zin had, kon bovendien testen hoe behendig hij of zij is op het BMX-parcours.

Buiten spelen is een recht van kinderen en jongeren

Dirk Vansina, schepen van Jeugd, wijst erop dat de stad zich blijvend inzet om kinderen en jongeren meer buiten te laten spelen in hun onmiddellijke woonomgeving. “Daarom kozen we om de activiteiten van de Buitenspeeldag op meerdere locaties te laten plaatsvinden. Er werden ook 13 speelstraten-voor-één-dag door buurtbewoners georganiseerd en er zijn momenteel 82 speelterreinen beschikbaar. Kinderen en jongeren kunnen overal buiten spelen. Ze hebben immers recht op spelen, elke dag van het jaar. Leuven streeft ernaar om ieder kind binnen een straal van 400 meter van zijn of haar woning speelruimte te bieden.” Tijdens de zomer zullen er in Leuven opnieuw ongeveer 80 speelstraten ingericht worden.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans