LEUVEN: Slachtoffers van brand in studentenpand zaten samen in kast

In een studentenpand op de hoek van de Bankstraat en de Kapucijnenvoer brak vanmorgen een zware brand uit. De brand is ondertussen onder controle maar heeft wel twee levens gekost. Het zou gaan om twee vrouwelijke studenten. Ze hadden zich samen in een kast verstopt om zich tegen de vlammen te beschermen. Acht studenten konden ontsnappen aan de vlammen.

De brand ontstond vanmorgen omstreeks 6 uur in een studentenpand waar studenten en medewerkers van het Iers College verbleven. De vlammen bedreigden een tiental studenten waarvan er acht konden ontkomen dankzij de hulp van politie en buren. Een van de bewoners kon zich in veiligheid brengen door via de dakgoot naar het huis van de buren te klauteren, waar hij door het vensterdak met behulp van de buurman kon binnenklimmen. Een andere klom door een venster op de eerste verdieping en kon via een ladder, die eveneens door een buurman tegen de muur was gezet, de vaste grond bereiken. Zes andere bewoners konden de woning via de voordeur verlaten. De acht werden na een eerste medische controle ter plaatse, overgebracht naar het politiehuis. Later werden ze naar het UZ Gasthuisberg overgebracht voor een medische check up.

Speurhonden

Over het lot van de twee andere studenten was op dat moment nog niets bekend, maar helaas heeft de brandweer de levenloze lichamen van de vrouwelijke studenten nadien gevonden met de hulp van speciaal opgeleide honden. De bewoners van de aanpalende woningen werden geëvacueerd. Om de bluswerken te kunnen uitvoeren, werd de Kapucijnenvoer van de Bankstraat tot de Janseniusstraat afgesloten. De brandweer moest na het blussen eerst het dak van het gebouw ontmantelen vooraleer op zoek te kunnen gaan naar de twee vermiste studenten. De oorzaak van de brand moet nog onderzocht worden door een deskundige. De ravage die door de brand werd aangericht is enorm. Een deel van het dak stortte in. Een aannemer heeft maatregelen genomen om het zwaar beschadigde pand te stabiliseren. Mogelijks zal het pand moeten afgebroken worden.

Opvang  

Samen met de KULeuven en de Ierse ambassade wordt gezocht naar opvang voor de slachtoffers die hun inboedel zijn kwijtgeraakt in de brand. De Ierse ambassadeur kwam ter plaatse. Nadat hij had kennis genomen van hetgeen er zich had voorgedaan, begaf hij zich naar het UZ Gasthuisberg waar de 8 geredde bewoners zich nog bevonden.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel