LEUVEN: S.P.Q.R organiseert 6e editie van wijnfestival Vino

De vijf vorige Italiaanse wijnevenementen van S.P.Q.R. groeiden uit tot een groot succes. Vele honderden wijnliefhebbers kwamen de voorbije jaren reeds kennismaken met telkens zo’n 150 tot 200 lekkere Italiaanse wijnen uit diverse streken en van elke prijsklasse. “Dit jaar organiseren we dit Italiaanse wijnfestijn voor de zesde keer”, aldus voorzitter Eric Claes.

Zowel de particuliere wijnliefhebbers als mensen die beroepshalve bezig zijn met wijn (horeca, delicatessen, hotelscholen,…) zullen tijdens deze tweedaagse wijnhappening ongetwijfeld nuttige informatie kunnen vergaren en natuurlijk… veel proeven! Dit jaar zijn er drie nieuwe standhouders.

Romeinen en wijn

“Het leren proeven, samen en ontdekken van Italiaanse wijn is genot, een feest, pure passie. Italië is één van de weinige landen waar al sinds de oudheid wijn werd verbouwd. Onder impuls van de Romeinen werden diverse druivensoorten in heel Europa geïntroduceerd, waaronder regio’s die vandaag bekend staan als uitstekende wijnlanden (Frankrijk, Spanje, Duitsland,…) maar die pas veel later uitpakten met serieuze wijnproductie. Het resultaat van dat Romeinse pionierswerk situeert zich vandaag nog steeds in Italië, waar duizenden smaken en druiven wachten op ontdekking”, legt Eric Claes van S.P.Q.R uit.

Vakmanschap

Moderne wijnmakers gebruiken nog steeds de basiskennis en de lievelingsdruiven van de oude Romeinen. “Vakmanschap blijft meesterschap, inderdaad. Want wie zou vandaag nog weten dat bijvoorbeeld de naam van de belangrijkste druif van Toscane, de Sangiovese, rechtstreeks is afgeleid van Sanguis Jovis (het bloed van Jupiter), waarmee in het Oude Rome de beste wijn werd gemaakt? Met S.P.Q.R., onze Vereniging van Romevrienden, willen we deze passie en kennis weleens delen met zoveel mogelijk mensen. We organiseren daarvoor een tweedaagse happening waarop we het publiek laten kennismaken met een heleboel Italiaanse topwijnen uit elke prijsklasse. We willen de mensen ook iets bijleren. Achter iedere fles schuilt een spannend of leuk verhaal en de bedoeling is dat de mensen die verhalen leren kennen en ontdekken.”

“We laten onze bezoekers graag proeven in een echt degustatieglas. Waarom? Omdat u dan echt kunt proeven. Bij ons krijgt u de mogelijkheid de wijnen op het juiste moment te proeven en te vergelijken”, besluit Eric Claes.

Wanneer?

Zaterdag 1 maart 2014 van 14 tot 20 uur

Zondag 2 maart 2014 van 14 tot 18 uur

Waar?

Businesslounge OHL Leuven – Voetbalstadion ‘Den Dreef’

Kardinaal Mercierlaan 46 in 3001 Heverlee.

Toegangsprijs

Toegangsprijs, zowel zaterdag als zondag: 7 euro, kristallen degustatieglas van Spiegelau om mee naar huis te nemen inbegrepen. Bezoekers ontvangen tevens een speciaal degustatieboekje waarin elke deelnemer zijn wijnen voorstelt.

Praktische informatie en de deelnemerslijst: www.vinofestival.be 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel