LEUVEN: Restauratiepremie van 425.000 euro voor het Tafelrond in Leuven

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een restauratiepremie van 425.510,94 euro toe voor de restauratie van het Tafelrond in Leuven. Het gebouw zal volledig worden gerenoveerd en herbestemd als hotel.

Het overgrote deel van de werken bestaat uit restauratie- en herstellingswerken. Zowel de daken, de gevels als het buitenschrijnwerk zullen volledig worden aangepakt. Daarnaast zullen er ook ingrepen gebeuren om het comfort en de energiezuinigheid van het gebouw te verbeteren, zoals plaatsen van dubbel glas.

Het Tafelrond kent een bewogen geschiedenis. Het oorspronkelijke gebouw op deze locatie overleefde de verwoestingen tijdens de Eerste Wereldoorlog niet. In opdracht van de Nationale Bank werd het gebouw heropgebouwd in oorspronkelijke neogotische stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Tafelrond opnieuw zwaar beschadigd. Bij de herstellingswerken bleven de gevels ongewijzigd, maar werd het interieur aangepast en voorzien van betonnen vloeren. Het Tafelrond is een markant voorbeeld van wederopbouwarchitectuur en werd in 2004 als monument beschermd.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel