LEUVEN: Provincie viert 20ste verjaardag met expo

In 1995 werd de unitaire provincie Brabant gesplitst en de nieuwe provincie Vlaams-Brabant geboren. Vandaag, op 20 januari, viert de provincie Vlaams-Brabant  haar 20ste verjaardag.

De provincie Vlaams-Brabant is de jongste provincie in het Vlaams Gewest. Ze ontstond op 1 januari 1995 als gevolg van de splitsing van de unitaire provincie Brabant in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze splitsing was het gevolg van het St.-Michielsakkoord van 1992 waarbij de Belgische staat formeel werd omgevormd tot een federale staat.

“Sinds 1995 hebben we als provincie een hele weg afgelegd”, zegt eerste gedeputeerde Monique Swinnen die de opstart heeft meegemaakt. “Eerst was het wat zoeken en aftasten maar al snel groeiden we uit tot een zelfverzekerde provincie met unieke troeven.”

“Efficiënt werken hebben wij uit eigen beweging gerealiseerd”, voegt gedeputeerde Swinnen toe. “Het Vlaams regeerakkoord bevestigt alleszins de belangrijke rol van de provincie in grondgebonden taken. Ons beleid rond onder meer water, ruimtelijke ordening, mobiliteit en wonen wordt de komende jaren versterkt. Ook in onze provinciedomeinen blijven we investeren.”

Vlaams-Brabant is een dynamische regio, gelegen in het hart van Vlaanderen, België en Europa. Het is een kruispunt van vele werelden waar mensen en ideeën elkaar ontmoeten, waar veel beweegt en nieuwe initiatieven ontstaan. Wetenschap en technologie gaan er samen met sociale bekommernis en zorg. De inwoners komen uit alle hoeken van ons land en de wereld en wonen er in bruisende steden of groen platteland. Er zijn toptechnologische bedrijven en sterk onderwijs.

 “In zo’n regio is er nood aan een bestuur met vele partners”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor communicatie. “De samenwerking organiseren met gemeenten, bedrijven en organisaties is een van de  kerntaken van het provinciebestuur.” Naar aanleiding van haar 20ste verjaardag stak de provincie haar huisstijl voor het eerst in een nieuw kleedje. “De vormgeving is sober, en doeltreffend, naar het evenbeeld van het streekbestuur. Wie het Provinciehuis passeert ziet het nieuwe logo blinken aan de gevel. Aan het nieuwe logo ging een intern profileringstraject vooraf waarin de voorzitter van de provincieraad, de deputatie en de administratie samen zochten naar wat de provincie echt typeert. Bij dat nieuwe profiel heeft Tom Andries van het Leuvense bureau Today het kruispuntlogo ontworpen. Tom Andries is de ontwerper van onder meer het logo van de stad Antwerpen en B-Post.”

De 20ste verjaardag is eveneens een mooie gelegenheid om bij het ruime publiek de realisaties van de jongste provincie van het land onder de aandacht te brengen. In 12 panelen krijgen de bezoekers, met foto’s en korte tekst in de vorm van een tijdslijn, een zicht op de hoogtepunten van 20 jaar provincie. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 20 februari van 9 tot 17 uur in de inkomhal van het Provinciehuis. De brochure is een iets meer uitgebreide gedrukte versie van de tentoonstelling. Deze gratis brochure is downloadbaar en bestelbaar via www.vlaamsbrabant.be/20jaar

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel