LEUVEN: PORTRETtoekomstig schepen Herwig Beckers (CD&V)

Gemeentepolitiek is als een virus: eenmaal gebeten kom je er niet meer vanaf. Dat mocht Herwig Beckers ondervinden. Al meer dan twintig jaar is hij een geëngageerd lid van de CD&V. Voor die partij was hij lange tijd fractievoorzitter in de gemeenteraad en van 2009 tot 2011 was hij schepen van Jeugd en Ruimtelijke ordening. Op 1 januari maakt hij zijn comeback in het schepencollege waar hij de fakkel overneemt van Els Van Hoof (CD&V). Ondertussen runt hij nog steeds zijn populaire kinesistenpraktijk.

Tekst: Ana Andries

Herwig Beckers is een rasechte Kesselaar, geboren en getogen in Kessel-lo, waar hij vandaag nog steeds woont en werkt. Naar de lagere school ging hij in Blauwput, bij de broeders van Scheppers. Voor zijn humaniora kwam hij naar het centrum, naar het Sint-Pieterscollege, waarna hij aan de KU Leuven ging studeren. “Ik heb eerst een jaar geneeskunde gevolgd, maar heb dan uiteindelijk voor sportwetenschappen gekozen. Als kinesist heb je meer contact met de mensen die je behandelt”, vertelt hij tijdens ons gesprek in zijn praktijk in de Gemeentestraat.

Herwig is echter niet alleen kinesist, hij is ook al enkele decennia actief lid van de christendemocratische partij. In die functie zetelde hij jaren in de gemeenteraad als fractievoorzitter. Toen schepen Karin Brouwers verkozen werd tot Vlaams parlementslid en besloot haar schepenambt neer te leggen, trad Herwig toe tot het Leuvense schepencollege, met de bevoegdheden Jeugd en Ruimtelijke Ordening. Hij vervulde zijn taak met hart en ziel, tot hij in 2011 bij de terugkeer van Carl Devlies -die tot dan toe in de federale regering had gezeten- als laatst bijgekomen schepen het college moest verlaten. Maar in januari is hij dus terug van weggeweest en volgt hij schepen Els Van Hoof op die haar ambt neerlegde om in de Kamer te zetelen. Zijn precieze bevoegdheden moeten nog worden bepaald.

Volksmens

Ondertussen kan Herwig terugblikken op een carrière van meer dan twintig jaar in de politiek. “Ik ben erin gerold vanuit de jeugdbeweging. Ik ging al van op heel jonge leeftijd naar de Chiro en daar heb ik geleerd wat groepsgevoel en leiding geven is. Ik heb er ook ontdekt hoe belangrijk maatschappelijke betrokkenheid en engagement voor me zijn”, legt hij uit.  “Ik kom graag onder de mensen”, beaamt hij. “Ik ben eerder extravert. Je kent het spreekwoord toch, hè? Gedeelde vreugde is dubbele vreugde en gedeeld leed is half leed. Ik ben een volksmens in hart en nieren. Maar pas op, dat betekent niet dat ik iedereen naar de mond praat hoor.”

Zijn inlevingsvermogen kwam hem ongetwijfeld goed van pas als voorzitter van Dijledal, de grootste sociale huisvestingsmaatschappij van Vlaams-Brabant. Die kan een aantal geslaagde verwezenlijkingen voorleggen, maar ligt tegelijk geregeld onder vuur vanwege de lange wachtlijsten. Hij knikt: “Ik weet dat er ondraaglijk lange wachttijden zijn voor mensen die een aanvraag ingediend hebben. We zijn het slachtoffer van ons succes: het is goed wonen bij ons, dus niemand wil weg. De enige oplossing is onze capaciteit verhogen, maar dat is een opdracht van lange adem. Concreet zouden er tijdens deze legislatuur toch 400 tot 500 extra sociale woningen moeten bijkomen, onder andere in de wijk Lolanden.”

Een goede zaak, want de stad barst stilaan uit haar voegen. “Leuven is inderdaad een populaire centrumstad waar iedereen wil wonen”, aldus Herwig. “De stad is populair omdat ze goed bestuurd wordt. Elk jaar groeit het aantal inwoners. Dat is een enorme uitdaging voor de leefbaarheid, zeker met de studenten die er nog bijkomen. Misschien moeten we stilaan beginnen nadenken over een nieuwe fusiegolf met het oog op schaalvergroting.” Een ander stokpaardje is de kloof tussen de boven- en de benedenstad. Die wil Herwig Beckers wegwerken. “Er is een grote discrepantie tussen beide delen. Daarom heb ik ook een voorstel ingediend om een parking te bouwen onder de Bruul en de groei van activiteiten rond de Vismarkt aan te moedigen, zodat de buurt zuurstof krijgt.”

Cobra

In de aanloop naar zijn nieuwe ambt blikt hij niet zonder trots terug op een aantal geslaagde verwezenlijkingen. “Ik ben enorm blij met de heraanleg van het Sint-Lambertus speel- en leefplein in Heverlee. Het is het resultaat van een participatietraject waar echt iedereen bij betrokken is geweest, van kleuters tot senioren. Ook de opening van het Sinterklaashuis in het Stadhuis van Leuven is iets wat me zal bijblijven.” Verder mag Herwig ook prat gaan op veertien geslaagde edities van Eurofolies, een familiaal muziekfestival met Leuvense artiesten voor het goede doel. “We zijn er helaas moeten mee stoppen vanwege de crisis en het gebrek aan sponsors”, betreurt hij.

Naast zijn vak en de politiek schiet er uiteraard niet veel tijd over voor iets anders. “In mijn vrije tijd koester ik een grote interesse voor de wetenschap”, zegt hij. “Bovendien houd ik veel van kunst, meer bepaald van de Cobra-beweging. Niet dat ik een verzamelaar ben want ik ben Rockefeller niet.” Toch hangen er in de gang van zijn praktijk een aantal reproducties van de Leuvense artiest Jan Cobbaert, naar wie het pleintje achter het vroegere zwembad overigens dankzij Herwig vernoemd is. Voor de rest geniet Herwig van het leven. Hij gaat graag op reis en… in februari wordt hij voor de eerste keer grootvader. “Dat vooruitzicht tovert een gelukkige glimlach op mijn gezicht”, besluit de toekomstige schepen.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel