LEUVEN: PORTRET:Conz, huiscartoonist Leuven Actueel

Wie maakt die cartoons eigenlijk? Steeds vaker krijgen we die vraag bij Leuven Actueel. De hoogste tijd dus om onze huiscartoonist Conz eens voor te stellen aan de trouwe lezers. “Ik kwam in Oostende terecht maar eigenlijk ben ik een Leuvenaar. Helaas bleek Leuven veel te duur om een huisje te kopen. Maar dankzij mijn werk als huiscartoonist voor Leuven Actueel blijf ik gelukkig goed op de hoogte over het reilen en zeilen in Leuven”, aldus Conz.

Tekst: Bart Mertens/Tekening: Conz

Conz werd op 23 januari 1977 geboren in Ukkel als Constantijn Van Cauwenberghe. Voor de kenners onder u: Conz is de zoon van Johan Van Cauwenberghe, de bekende Vlaamse dichter, kunstenaar en radiopresentator. Op 1-jarige leeftijd verhuisde Conz echter al naar Leuven en daar bleef hij vele jaren wonen. “Ik bracht mijn hele jeugd door in Leuven, maar ik ging wel naar school in Brussel. Ook na mijn middelbare studies koos ik voor Brussel waar ik in het Sint-Lukas de richting ‘Beeldverhaal’ volgde. Die richting was nieuw en ik dus één van de eersten die afstudeerde in ‘Beeldverhaal’. Helaas was ik ook de enige van mijn lichting die erin is geslaagd om striptekenaar te worden in het leven.”

INK

In het begin van zijn carrière tekende Conz voornamelijk in striptijdschriften, zoals bijvoorbeeld het Leuvense initiatief INK. Met zijn eerste echte strip ‘Toen ik nog baas van de wereld was’ –uitgegeven door Oogachtend- leek Conz gelanceerd. “Voor die strip heb ik nog de debuutprijs gekregen op het stripfestival van Turnhout. Mijn debuut ging over mijn jeugd in Leuven. Als kind wilde ik immers de grote baas van de wereld worden maar dat is dus duidelijk niet gelukt. Na mijn debuut begon ik aan ‘De Tweede Kus’, een fictief verhaal in drie delen. En momenteel ben ik bezig met een strip over een tijdreiziger. Hij reist terug in de tijd om zijn relatie te redden, maar dat loopt natuurlijk niet zo goed af. En ergens tussendoor kreeg ik eens een ingeving om een strip te maken voor kleuters met als titel ‘Wat zie je in de zee?’ Toen woonde ik nog in Leuven maar misschien was dat al een voorteken voor mijn verhuizing naar Oostende.”

Duur Leuven

De aantrekkingskracht van de zee? “Ik woon heel graag aan de kust en de zee is mooi meegenomen, maar eigenlijk is de reden heel eenvoudig. Leuven bleek simpelweg te duur om een huisje te kopen. Schandalig duur! Het was ons plan om in Leuven iets te vinden maar gezien de hoge prijzen werd dat al snel Vlaams-Brabant. En Vlaams-Brabant werd Vlaanderen, en Vlaanderen werd België. Uiteindelijk vonden we een mooi huis in Oostende en daar wonen we nu al 5 jaar. We hadden graag in Leuven gebleven, maar dat is helaas een stad voor rijke mensen geworden.”

Mega Maggie

Toch is Conz de stad waar hij zo graag opgroeide niet vergeten. Dat kan ook moeilijk anders als huiscartoonist van Leuven Actueel. “Het is leuk om cartoons te mogen tekenen over Leuven. Zo blijf ik meteen goed op de hoogte over het reilen en zeilen in de stad. Ondertussen teken ik ook cartoons voor Tienen Actueel en Aarschot Actueel. Ik krijg ook veel artistieke vrijheid en goede input van de columnisten. Mijn beste cartoon tot op heden? Die van Maggie De Block in een pakje van Mega Mindy was leuk, maar de cartoon over het protest tegen het vliegtuiglawaai boven Leuven vond ik ook bijzonder geslaagd. En de cartoon over de donderwolken boven Marktrock mocht er ook best zijn. Eigenlijk ben pas sinds kort behoorlijk tevreden over mijn cartoons voor Actueel. Misschien ben ik soms te streng voor mezelf.”

Slimste Mens

Overigens stond Conz jaren geleden op het punt om een echte BV te worden dankzij zijn deelname aan De Slimste Mens. “Gelukkig is dat niet gebeurd”, vertelt Conz. “Het is te zeggen: het is even gebeurd en ik vond het verschrikkelijk. Na mijn deelname werd ik herkend op straat. Mensen staarden naar me. Verschrikkelijk vervelend. Ik kon zelfs niet meer naar de Colruyt gaan want één van de medewerkers maakte er daar een erezaak van om me elke keer opnieuw aan te spreken over mijn deelname aan De Slimste Mens. Nee, die plotse bekendheid lag me niet. Pas op, mijn deelname aan het programma vond ik bijzonder leuk en de aandacht voor mijn strips nam ik graag mee, maar de nasleep was echt niets voor mij. Trouwens, die extra aandacht voor mijn strips bleef nogal beperkt. De mensen hadden vooral oog voor mij, niet zozeer voor mijn werk. Ik ben dus blij dat al die aandacht na een tijdje weer verdween. Laat mij maar gewoon strips tekenen, cartoons bedenken en les geven aan de academie in Mechelen. Dat is mijn leven en daar ben ik blij om”, besluit Conz.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel