LEUVEN: Pieter Ballegeer kiest keramische patroontegels voor station van Leuven

Vandaag is het de officiële opening van het gerestaureerde station van Leuven, na 3 jaar werkzaamheden en een investering van 10 miljoen euro.

Het station uit 1879 stond symbool voor de toenmalige nationale trots en bloeiende economie.  Daar waar het hoofdgebouw leest als een catalogus van de Belgische marmergroeven, werden in de twee zijvleugels tegels met motieven toegepast afkomstig van één van de talrijke Belgische tegelfabrikanten die op dat moment toonaangevend waren in de wereld.   Deze rijke tegeltapijten waren onder meer door oorlogsgeweld beschadigd geraakt en afgedekt en kwamen pas terug zichtbaar bij aanvang van de restauratie.

David en Goliath werd, als specialist in de reproductie van oude tegels, gevraagd om de originele tegeltapijten zo nauwkeurig mogelijk na te maken op basis van enkele teruggevonden originele tegels.  Aangezien het hier gaat over de vloer van een stationsgebouw, dat extreem belast wordt, werd niet geopteerd voor cementtegels maar koos David en Goliath voor keramische patroontegels.  Dit zijn tegels met motieven in massa, gemaakt uit geperste droge klei, die gebakken worden in de oven.  De productie van deze tegels verloopt nog steeds hoofdzakelijk manueel, zoals dat ook met de oorspronkelijke tegels het geval was.  De tegeltapijten in het station van Leuven zijn dan ook een eerbetoon aan de rijke Belgische tegelindustrie.

Pieter Ballegeer : ” Bij het uitbreken van de oude vloer stootten de restaurateurs op de oorspronkelijke vloer in patroontegels. Na enig zoekwerk kwamen ze bij ons terecht als specialist in artisanale tegels. We hebben kopieën van de originele tegels vervaardigd. In beide zijvleugels ligt nu een tegelvloer van samen 330 m² met het oorspronkelijk fraaie motief.”

OVER DE TEGELS:

In 1879, ten tijde van de opening van het station van Leuven, was België toonaangevend in de productie van patroontegels.  Dit zijn in de massa gekleurde tegels met fraaie motieven.  Er bestonden toen zowel cementtegels als keramische patroontegels.  Deze laatste bestaan uit klei die gebakken wordt in de oven.  David en Goliath laat vandaag nog steeds hoogwaardige cementtegels maken in een artisanaal atelier in Vietnam.  Voor het station in Leuven werd echter geopteerd voor keramische tegels omwille van het extreem intensieve gebruik.  Deze keramische patroontegels werden met de hand vervaardigd in een atelier in Duitsland.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel