LEUVEN: Paus Franciscus stuurt foto voor het goede doel naar twee Leuvense studenten

Team Plan B, twee ondernemende studenten aan de KU Leuven, trekken met een 26 jaar oude Renault 4L naar Marokko en terug voor het goede doel. Een 7000 kilometer lang avontuur, waar ook Paus Franciscus hen voor steunt. De geestelijke vader stuurde zonder aarzelen zijn foto op om het goede doel te steunen.

Benoît Soete en Bruno Caby nemen deel aan de 17e editie van de 4L Trophy. Twee laatstejaarsstudenten Handelsingenieur trekken hiervoor vanuit België door Frankrijk richting Spanje, de woestijn in. Ze willen elk kind in Marokko de kans op goed onderwijs bieden. Zo betalen ze enerzijds een stevige financiële bijdrage, die naast de aankoop van CO2-certificaten om de uitstoot te neutraliseren, dient om ter plaatse scholen te bouwen. Anderzijds stouwen ze hun koffer vol met schoolgerief dat lokaal verdeeld wordt. Dit steeds in samenwerking met de plaatselijke organisatie Les Enfants du Désert. De 4L Trophy zorgde vorige editie voor de bouw van 3 scholen en 85 ton schoolgerief.

Crowdfunding

Hun avontuur financiert het duo, zoals dat populair is tegenwoordig, volgens het crowdfundingmodel. De volledige oppervlakte van de wagen werd opgedeeld en kreeg een kostprijs mee. Bedrijven kunnen zo hun logo hierop plaatsen en genieten van enorme visibiliteit. Maar ook vrienden en kennissen kunnen hun mooiste glimlach of leukste vakantiefoto uploaden via de website, zelfs voor één (symbolische) euro, die dan op de wagen geprint wordt. De vele honderden foto’s vullen zo de volledige wagen, als rijdend bewijs van solidariteit en verdraagzaamheid.

Eén van de eersten die zijn foto naar Team Plan B stuurde was Paus Franciscus. Enkele weken geleden deed een priester uit Verona hem een Renault 4L cadeau. Dat was namelijk het eenvoudige wagentje waarmee hij altijd in Argentinië rondreed. Enthousiast deed de Paus meteen een testritje dat verschillende kranten al snel oppikten. Een brief van Benoît en Bruno om hun plannen uiteen te doen, werd gevolgd door een antwoord van de geestelijke vader. De paus zegent hun avontuur en zal voor hen bidden. In de envelop stak bovendien een foto en het pauselijke zegel, om aan te brengen op de wagen. Op 11 februari vertrekt Team Plan B van het Jubelpark in Brussel via Roeselare, Frankrijk en Spanje naar Marrakech voor een drie weken durend avontuur.

Zonder GPS

De voorbereidingen voor dit avontuur zijn een hele onderneming. Het duo zal namelijk vooral op zichzelf aangewezen zijn tijdens de tocht. De wagen aankopen en vertrekkensklaar maken, maar ook de nodige wisselstukken voor pech onderweg moeten ze zelf voorzien. Hetzelfde verhaal voor de benzinekosten en de overnachtingen. Bovendien navigeren ze volledig volgens de 4L Trophy regels zonder GPS, maar slechts met roadbook en kompas.

Ondernemend zijn de twee jongelingen wel. In de kantlijn van de rally willen ze hun eigen project realiseren in samenwerking met Dwengo vzw, een Vlaamse start-up, en Marokkaanse kinderen de middelen bieden te experimenteren met techniek. Met een workshop en 5 eenvoudige mini-controllerpakketten (een technisch opvoedingspakket) leiden ze de leerkrachten ter plaatse op.

Meer info: www.teamplanb.be

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel