Leuven pakt drinken op kot aan

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het is intussen een gekend fenomeen: studenten die ’s avonds op kot in de alcohol vliegen en pas nadien, rond middernacht, het Leuvense nachtleven induiken. ‘Indrinken’ heet dat met een mooi woord. De stad Leuven, politie, LOKO, KU Leuven en hogeschool UCLL willen dit fenomeen aanpakken.

De oorzaak van het fenomeen ‘indrinken’ is niet ver te zoeken: drankjes op café worden alsmaar duurder. En dus bezatten studenten, die het vaak niet breed hebben, zich liever al op kot met goedkopere warenhuisdrankjes. Maar dat ze daarmee overlast veroorzaken, lijken ze niet te beseffen. Ten eerste op kot, door het lawaai dat ze veroorzaken voor kotgenoten en buren. Ten tweede op straat, want niet zelden maken ze het nodige kabaal als ze hun kot verlaten. En ten derde voor de horeca-uitbaters, want die zien hun inkomsten drastisch dalen.

Daarom lanceerden de initiatiefnemers dit academiejaar een sensibiliseringscampagne met de slogan ‘Doe het eens op café’. Regelmatig trekken ze ’s avonds de straat op om studenten die nog niet ‘ingedronken’ zijn te belonen met een kleine attentie. Daarnaast geeft AB InBev verschillende Leuvense cafés de kans om drie drankjes extra goedkoop aan te bieden. Voor een Stella Artois (5,2 procent), Hoegaarden Rosée (3 procent) of Hoegaarden Radler (0 procent) betalen hun klanten maar 1,1 euro. Op die manier hopen café-uitbaters studenten weer wat vroeger (en meer nuchter) naar hun zaak te lokken.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans