LEUVEN: Open Vld over straatovervallen in Leuven”De mug blijkt nu toch een olifant te zijn…”;”http://www.leuvenactueel.be/la-admin/jscripts/tiny_mce/plugins/imagemanager/afbeeldingen/29/politie_gerecht/Politie_auto.jpg

Dinsdagochtend omstreeks 2 uur werd een 22-jarige jongeman uit Heverlee beroofd van zijn gsm in de Krakenstraat in Leuven. Een groepje van drie stapte op de jongeman af en vroeg hem om sigaretten. Toen ze deze echter niet kregen, begonnen ze op hem te slaan en te stampen. De vrienden van de jongeman kwamen tussenbeide, maar ook zij deelden in de klappen. In de schermutseling werd de gsm van het slachtoffer gestolen. De jongeman raakte gewond en moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

Ook een 19-jarige jongeman uit Zonhoven moest vannacht onder bedreiging zijn gsm afgeven. Een groepje van vijf kwam rond hem staan in de Krakenstraat in Leuven en ze vroegen hem zijn gsm af te geven. Uiteindelijk haalde één van de verdachten de gsm zelf uit de broekzak van het slachtoffer. Het slachtoffer ging de verdachten nog achterna, maar kon ze niet meer inhalen. Hij raakte niet gewond.

Vrij onder voorwaarden

“De laatste maanden stellen wij een verhoogd aantal diefstallen met geweld vast in het uitgaansleven van Leuven. Van begin januari tot nu gebeurden er 58 feiten.  De meeste van deze feiten gebeuren tussen 20 uur ‘s avonds en 6 uur ’s nachts vooral op donderdag, vrijdag en zaterdag, typisch de drukste uitgangsavonden in Leuven. Het merendeel van de feiten gebeuren in het centrum van Leuven in de omgeving van de Oude Markt”, aldus de Leuvense politie.

“Als politie blijven wij hier zeer intens op werken. Gisteren nog kon de politie van Schaarbeek vier verdachten vatten die diefstallen met geweld in Leuven hadden gepleegd. Er werd een onderzoeksrechter en een jeugdrechter gevorderd. Ook konden we in januari een dadergroep vatten. Vier verdachten van een reeks gewelddadige overvallen in Leuven werden toen opgepakt. Twee ervan zijn nog steeds aangehouden, de twee andere zijn vrij onder voorwaarden.”

Sterk signaal?

Het blijft maar de vraag of verdachten van dergelijk onaanvaardbaar straatgeweld vrijlaten de juiste aanpak is om het fenomeen op een ernstige manier de kop in te drukken. Laat staan dat het een sterk signaal is van justitie naar andere dadergroepen. De Leuvense politie blijft alleszins alles op alles zetten om daders zo snel mogelijk op te pakken. “Wij nemen ook extra maatregelen om dit fenomeen aan te pakken. Extra patrouilles, doorgedreven onderzoek, enz…De daders zijn bijna altijd in groep. Ze vermijden daarbij meestal de plaatsen waar camera’s hangen.  Ze kiezen hun slachtoffers ook heel doelbewust uit. Het gaat zeer vaak over jongeren die onder invloed zijn van alcohol en hierdoor een erg gemakkelijk slachtoffer zijn. Helaas geven ze aan de politie vaak slechts een vage beschrijving van de daders, wat het niet eenvoudig maakt de daders op te sporen. Onmiddellijk aangifte doen en een goede beschrijving (uiterlijk, kledij, leeftijd, vluchtrichting) geven blijft dus de boodschap”, besluit de Leuvense politie. 

De oppositie in Leuven vraagt dringende actie om de plaag de kop in te drukken, overigens niet voor het eerst. Sabine Bovend’aerde (Open Vld/Leuven+): “Zowel op de gemeenteraadszittingen (mei 2013 en januari 2014) als op de commissie veiligheid (onder andere deze van augustus 2013) werd de problematiek door de burgemeester en de korpschef geminimaliseerd en werden voorstellen tot oplossingen van de kant van Open Vld/Leuven+ weggelachen.  Ik kreeg zelfs het verwijt van een mug een olifant te maken en het onveiligheidsgevoel in de stad aan te wakkeren en daarmee het imago van Leuven te beschadigen.”

“Ondertussen moet men dus toegeven dat de oppositie blijkbaar een beter zicht had op hetgeen er in onze stad gaande is en werd onze vraag om meer patrouilles in te zetten en controles te voeren aan het station ingewilligd, doch natuurlijk zonder constructief toe te geven dat wij dit al maanden voorstellen.  Jammer, want had men vroeger op onze voorstellen gereageerd hadden veel van deze diefstallen met geweld misschien voorkomen kunnen worden en was het imago van onze stad nu niet besmeurd door de berichtgeving over de stijging van de diefstallen met geweld.” 
 
“Ik zal dus op de gemeenteraadszitting van deze maand opnieuw de voorstellen van Open Vld/Leuven+ lanceren vermits we er van overtuigd zijn dat zowel de ruimere heropeningsuren van het politiekantoor op de Grote Markt als het installeren van camera’s met nummerplaatherkenning een oplossing kunnen bieden en een verdere stijging van de criminaliteit in Leuven kunnen voorkomen.”

 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel