LEUVEN: OHL krijgt subsidies voor stadion

Zeven voetbalclubs uit eerste klasse krijgen een subsidie van de Vlaamse Regering voor een nieuw of vernieuwd voetbalstadion. OHL is er één van. De clubs krijgen de centen als ondersteuning om tegen 2017 of 2019 een multifunctioneel stadion te realiseren met een duidelijke maatschappelijke return. In totaal trekt Vlaanderen hiervoor 8 miljoen euro uit.

De subsidie is een impuls om de verouderde stadioninfrastructuur te vernieuwen. De vernieuwde stadions zullen voldoen aan de UEFA-criteria voor Europees voetbal. Tegelijk wil de Vlaamse Regering de profvoetbalclubs stimuleren om de maatschappelijke rol van het voetbal hoog op de agenda te plaatsen.  KAA Gent en Club Brugge krijgen elk 2,5 miljoen euro voor de bouw van een nieuw stadion, Yellow-Red KV Mechelen en SV Zulte-Waregem 750 000 euro voor de vernieuwing van hun huidige stadion. Ook Oud-Heverlee Leuven (673 800 euro), de stad Oostende (630 500 euro) en KRC Genk (195 700 euro) krijgen een subsidie om het bestaande stadion verbouwen.

Sporting Lokeren, Royal Antwerp, Cercle Brugge en Lommel-United werden lager gerangschikt en ontvangen in deze fase geen subsidie, rekening houdend met de omvang van de aanvaarde ingediende dossiers, hun rangschikking en het totaal van de beschikbare middelen, zijnde 8 miljoen euro. Mochten bepaalde begunstigde clubs niet langer voldoen aan de vooropgestelde voorwaarden – zoals bijvoorbeeld de realisatie tegen de deadline van 2017/2019 -, dan schuiven de clubs die nu uit de boot vallen op in de ranking en kunnen ze toch nog genieten van een subsidie. De twee ingediende dossiers van de Stad Aalst en Eendracht Aalst werden onontvankelijk verklaard.

Van de ingediende subsidiedossiers onderzocht de beoordelingscommissie naast de maatschappelijke return ook de voetafdruk van het stadion. Ook met de financiële en vooral praktische haalbaarheid konden de clubs scoren. Vooral dat laatste onderstreept de filosofie van de eenmalige projectoproep: clubs of steden aanspreken die momenteel al concrete plannen hebben voor hun stadion. Wat betreft de ingeschatte kostprijs moesten de clubs een duidelijk onderscheid maken tussen voetbal-gerelateerde investeringen en andere commerciële activiteiten. De totale steun die ze van alle overheden kunnen krijgen, bedraagt maximaal 70% van de aan voetbal gerelateerde investering. De regering wenst de voortgang nauw op te volgen en zal in september een eerste stand van zaken opvragen.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel