LEUVEN: NSV!niet welkom aan KULeuven

Na een week van protest weigert de KU Leuven nu toch een lokaal aan te bieden voor het colloquium van studentenvereniging NSV!. De organisatie werd uiteindelijk zelfs gedwongen Leuven in te ruilen voor Antwerpen. Comac, de jongerenbeweging van de PVDA, verheugt zich over deze beslissing die onder druk van de studenten tot stand kwam.

Enkele weken geleden kondigde de NSV!, kort voor Nationalistische Studentenvereniging, aan dat zij een colloquium zouden organiseren in de gebouwen van de KU Leuven. Onder de genodigden een zekere László Toroczkai, een beruchte Hongaarse neonazileider die in drie landen werd verbannen wegens oproepen tot nationalistisch geweld, en vertegenwoordigers van het Italiaanse Blocco Studentesco, zelfverklaarde “fascisten van het derde millennium”. Meteen ontketende die bekendmaking een storm van protest van linkse en antifascistische studenten.

Aangezien de NSV! enkele jaren geleden werd erkend aan de KU Leuven, zag het ernaar uit dat de bijeenkomst zou kunnen plaatsvinden in een lokaal van de universiteit. Maar een week later, na een gerichte e-mailcampagne aan rector Rik Torfs en een enthousiast onthaalde oproep tot blokkade van het evenement door geëngageerde manifestanten, besliste de KU Leuven om de toelating van de NSV! in te trekken.

De NSV! probeerde daarop nog verschillende andere zalen in het Leuvense te strikken voor haar dubieuze activiteit, maar ook zij haakten één voor één af. De Leuvense politie had bovendien te kennen gegeven dat zij weigerden om in te staan voor de veiligheid op het evenement.  Op het laatste nippertje werd de NSV! gedwongen om uit te wijken naar Antwerpen, waar ze een lokaal van het lokale Vlaams Belang aangeboden kregen. Niet veel later kregen ze ook daar het deksel op de neus. Nu ziet het ernaar uit ze morgen zaterdag terecht kunnen in café De Leeuw Van Vlaanderen. Het is nog maar de vraag of dit de definitieve locatie zal zijn.

Comac is verheugd dat het protest vanuit de basis zoveel effect heeft gehad. “De KU Leuven en het stadsbestuur hebben duidelijk begrepen dat de studenten geen fascisten willen op hun campus. Wij hopen dan ook dat de Leuvense studentenraad LOKO de nodige conclusies trekt en op zijn minst de kwestie van de erkenning van de NSV! terug ter discussie stelt. Maar alleszins kunnen we zeggen dat strijd duidelijk loont”, klinkt het.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel