LEUVEN: Nog geen teken van leven van Leuvenaar Omer Hoylaerts uit de Filipijnen

Naar schatting zitten er zo’n 40 landgenoten in de provincie Leyte in de Filipijnen die bijzonder zwaar getroffen is door de tyfoon Haiyan. Onder hen ook Leuvenaar Omer Hoylaerts, de vader van onze huisfotograaf Joël Hoylaerts. Sinds vrijdag heeft Joël niets meer vernomen van zijn vader. Omer Hoylaerts is een bekende Leuvenaar die onder meer stadsfestival Marktrock groot maakte met de oude vzw Marktrock. Omer is ook de vader van onze huisfotograaf Joël Hoylaerts.

Tyfoon Haiyan heeft vermoedelijk meer dan 10.000 doden geëist in de Filipijnen. België stuurt vandaag nog een team van B-Fast ter plaatse om hulp te bieden in de zwaarst getroffen gebieden. Volgens Buitenlandse Zaken zouden er zich zo’n 40 Belgen in de rampgebieden bevinden. Onder hen ook Leuvenaar Omer Hoylaerts, de vader van onze huisfotograaf Joël Hoylaerts. “Sinds vrijdag heb ik geen contact meer gehad met mijn vader. Ik hoop dat er snel goed nieuws komt vanuit de Filipijnen. Nu begin ik me toch grote zorgen te maken”, reageert Joël, die bij Leuven Actueel de foto’s voor zijn rekening neemt. 

Ondertussen heerst er chaos in de provincie Leyte. Overlevenden zijn aan het plunderen geslagen. De Filipijnse regering heeft honderden politiemensen naar de getroffen gebieden gestuurd om de orde te herstellen. De schade na de doortocht van de tyfoon is onvoorstelbaar. Honderdduizenden mensen zouden geen dak meer boven hun hoofd hebben. Drinkwater en voedsel zijn ook bijzonder schaars.

Buitenlandse Zaken benadrukt dat er voorlopig geen sprake is van vermiste Belgen in de Filipijnen. In totaal wonen er een duizendtal Belgen op de Filipijnen. Een minderheid daarvan heeft nog steeds geen teken van leven gegeven. Onder hen dus ook Omer Hoylaerts. Mogelijk ligt dat aan het feit dat communicatie met de buitenwereld zeer moeizaam verloopt gezien de zware schade die de tyfoon heeft aangericht. 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel