LEUVEN: Negen inbrekers riskeren zware straffen

Op de correctionele rechtbank in Leuven zijn celstraffen tot twee jaar gevraagd voor negen inbrekers. De bendeleden hadden in de eerste helft van 2013 ongeveer twintig inbraken en diefstallen in huis gepleegd in Leuven. Ze deden dit voornamelijk om hun heroïneverslaving te financieren.

Het ging om zeven Slowaken uit Leuven, één Marokkaanse Belg en één vrouw uit Oud-Heverlee. Het gezelschap zou ongeveer twintig feiten, voornamelijk in Leuven en Herent, hebben gepleegd. Ze waren er telkens op uit om laptops, portefeuilles, gsm’s, handtassen of alles wat niet te heet of te zwaar was te stelen. Volgens het parket geraakten de dieven telkens gemakkelijk binnen via openstaande ramen, niet slotvaste deuren of onoplettende bewoners die de algemene toegangsdeur van een appartementsblok openhielden. Twee van hen liepen tegen de lamp dankzij een oplettende wijkagent die hen betrapte met een gestolen fototoestel en gms. Tijdens een daaropvolgende huiszoeking bij de beruchte Leuvense familie G. in de Lombaardenstraat vond de politie naast schroevendraaiers en breekijzers ook talloze elektronische apparaten en multimedia, juwelen, drugs en bijna 8.000 euro aan cash geld terug. De meeste daders pleegden de feiten om in hun heroïneverslaving te voorzien.

Bendeleiders Jozef G. (28) en Martin G. (27) riskeren beiden twee jaar cel en 1.200 euro boete. Hun kompanen hangt straffen die gaan van 100 uur gemeenschapsdienst tot 20 maanden cel boven het hoofd. Een Marokkaanse krantenverkoper uit Leuven kocht vijf gestolen toestellen aan en riskeert een werkstraf van 120 uur voor heling. Ze kennen hun vonnis op 4 maart.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel