LEUVEN: Na vele eeuwen opnieuw reuzenstoet in Leuven

De Mannen van 73 gaan op 31 mei de middeleeuwse reuzenstoeten in Leuven herintroduceren, het is verscheidene eeuwen geleden dat dit nog eens gebeurde. Nadat vorig jaar met Fiere Margriet al een nieuwe reus voorgesteld werd, zakken nu maar liefst achtendertig reuzen uit het hele land af. 

Deze ommegangen veroorzaakten tijdens de Middeleeuwen soms ware volkstoelopen. Ze vonden toen meestal op de eerste zondag van september plaats en zouden op een processie geleken hebben. In Leuven zouden voor zover bekend is twee reuzen actief zijn geweest in de stoeten. Deze werden echter rond 1600 door het volk vernietigd omdat ze symbool stonden voor de rijkere bevolking die hen zou uitbuiten, de twee poppen verdwenen op de brandstapel. Enkel het hoofd van één van de reuzen kon gered worden, momenteel is deze nog te bezichtigen in het Museum M. Met deze brandstapel kwam deze traditie ten einde. In de jaren 1970 had Leuven opnieuw twee reuzen: Ma en Pa Diestsestraat. Deze verdwenen echter tijdens een verhuis uit het stadsmagazijn, vermoedelijk werden ze vernietig. Volgens de legende staat er nog één reus in een Leuvens magazijn in Glabbeek: Hertog Jan I van Brabant, ook deze pop is voorlopig spoorloos.
De Mannen van 73 lieten vorig jaar een nieuwe reuzin maken, Fiere Margriet.  Na een jaar mag een nieuwe reus gedoopt worden, dat zal gebeuren op 31 mei op de Grote Markt. Voor die gelegenheid wordt opnieuw een reuzenstoet georganiseerd in Leuven. De Mannen van 73 willen de stoet tweejaarlijks organiseren. Meer info over de Leuvense giganten is te vinden op www.reuzeleuven.be.

 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel