LEUVEN: N-VA vraagt inventaris van meest waardevolle Leuvense bomen

De stad plant de kap van 800 populieren langs de vaartdijk in Wilsele en Wijgmaal en dat beroert de Leuvenaar. Dit verhaal komt terwijl waardevolle bomen op o.a. de Accosite en de Kapucijnenvoer tegen de vlakte gaan voor grootschalige projecten. N-VA wil van Leuven de meest groene stad van Vlaanderen maken.

“Daarom willen we een inventaris van waardevolle bomen op Leuvens grondgebied zodat die niet langer zomaar moeten wijken voor alweer een nieuw appartementencomplex.”

“In Leuven krijgen veel bomen niet eens de kans om uit te groeien tot volwassen exemplaren. De turn-over van de Leuvense boom is hoog”, zegt N-VA gemeenteraadslid Zeger Debyser daarover. Schepen Fannes lijkt deze visie te bevestigen waar ze stelt ‘in Leuven is de filosofie heel eenvoudig: voor elke boom die we kappen, planten we een nieuwe boom’. Maar iedereen weet dat de belevingswaarde van een volgroeide boom niet meteen kan vervangen worden door een nieuwe en jonge boom te planten. In een klimaatneutrale stad zijn bovendien voldoende volgroeide bomen van belang.”

Groene stad

“Daarom grijpt N-VA deze kap aan om te pleiten voor het opstellen van een inventaris van de meest waardevolle bomen in Leuven. Waardevol omwille van de belevingswaarde, om een historisch belang, omwille van de variëteit.” Griet Valgaeren, gemeenteraadslid N-VA: “Zoals de erfgoednota in wording waardevol lokaal erfgoed  extra wil beschermen, kan een bomeninventaris dat met waardevolle bomen doen. Projectontwikkelaars weten dan op voorhand waar zich aan te houden. Dat creëert rechtszekerheid en helpt om van Leuven de meest boomvriendelijke Vlaamse stad te maken. Dat is fijn voor de Leuvenaar en goed voor het milieu.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel