LEUVEN: N-VA Leuven“Waar zat Tobback toen hij écht iets kon veranderen?”

Het idee van burgemeester Tobback om de hulpgevangenis van Leuven te sluiten en ergens anders op te bouwen, heeft veel weg van de overkapping van de Muntstraat.  “Een idee dat vlak voor de verkiezingen wordt gelanceerd maar waar na de verkiezingen nooit meer iets van wordt vernomen,” zeggen Renate Hufkens en Lorin Parys van N-VA Leuven.

“Het is duidelijk dat dit idee gewoon een verkiezingsballonnetje van de sp.a is. Tobback weet heel goed dat het nieuwe Masterplan voor het gevangeniswezen net klaar is en dat hij er niet voor gezorgd heeft dat Leuven daarin zit. Waar zat onze burgemeester met zijn idee toen nog aan het federale plan gewerkt werd? We staan achter het principe van een herlocalisatie maar vinden niet dat je de Leuvenaar zomaar wat mag wijsmaken.”

Ook N-VA Leuven vindt niet dat een gevangenis in het midden van het centrum hoort te liggen. “De gevangenis dateert uit de 19e eeuw. Toen werden gevangenissen nog in het centrum gebouwd. Ondertussen is dat principe achterhaald. Met die ruimte valt er veel meer te doen op vlak van stadsontwikkeling. Een park met een beperkte  groene stadswijk errond  zou dit stuk Leuven terug aan de Leuvenaars geven”, zeggen Hufkens en Parys. “Maar dat zal niet voor morgen zijn.”

Vijgen na Pasen

“Jammer genoeg is onze burgemeester een goed jaar te laat met de lancering van dit idee en dat weet hij zelf ook. De federale regering heeft een nieuw Masterplan Gevangenissen opgesteld. Ondertussen is dat plan afgerond. Tobback is dus hopeloos te laat, terwijl zijn partijgenoten nochtans in die regering zitten. Waarom heeft Tobback toen geen enkele moeite gedaan? Dit idee even voor de verkiezingen lanceren is wel heel goedkoop, vooral als je weet dat onze burgemeester zijn kans niet heeft gegrepen toen hij kon”, gaat Hufkens verder.

Oostende en Leopoldsburg

Uit de verschillende kandidaturen heeft de federale regering Oostende en Leopoldsburg gekozen, niet toevallig de thuisbasis van enkele politieke zwaargewichten. “Tobback heeft dus echt zijn kans gemist om daadwerkelijk iets voor de Leuvense gevangenissen te doen. Tobback is dus hopeloos te laat, terwijl zijn partijgenoten nochtans in die regering zitten”, aldus Hufkens.

“De kans dat er de komende legislatuur dus iets aan de Leuvense gevangenissituatie zal veranderen is zo goed als nihil, want dan had Tobback de voorbije jaren druk moeten zetten in plaats van vlak voor de verkiezingen ballonnetjes op te laten in de pers. En de Leuvenaar mag dat weten”, besluit Parys.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel