LEUVEN: N-VA Leuven hekelt kleiner budget preventief drugsbeleid

“Alhoewel drugsfeiten in Leuven in de eerste helft van vorig jaar met 40% toenamen, vermindert burgemeester Louis Tobback nu het geld om het probleem aan te pakken”, aldus N-VA. Zonder twijfel zal burgemeester Tobback (sp.a) de oppositie vanavond op de Leuvense gemeenteraad antwoorden op hun stelling.

“In de eerst helft van vorig jaar nam het aantal drugsfeiten met 106 gevallen toe in vergelijking met het jaar ervoor tot 370. In Vlaams-Brabant kampt Leuven met het hoogste aantal druggebruikers zeggen specialisten. Alhoewel burgemeester Tobback verklaarde op ‘oorlogspad’ te zijn en ‘zwaar te zullen inzetten op de strijd tegen drugs’ schrapt hij 30.000 euro uit de subsidie voor de Leuvense instelling die drugsverslaafden ambulant helpt”, zegt Katelijne Dedeurwaerder van N-VA Leuven.

Drugs in het stadspark?

“Dat betekent concreet dat er 2.5 VTE zullen moeten vertrekken bij de organisatie en minder drugsverslaafden kunnen worden geholpen. Maar wie verslaafd is aan drugs is niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook een gevaar voor de samenleving. Drugsproblematiek is immers sterk gerelateerd met criminaliteit en andere vormen van overlast. Enkele maanden geleden nog signaleerde collega gemeenteraadslid Fred De Brun aan de gemeenteraad dat er heel wat drugs gedeald wordt in het stadspark.  Hij bezorgde de burgemeester foto’s van de vele drugsspuiten en condooms die er lagen.” 

“De 30.000  euro die Tobback schrapt voor drugsbeleid is hetzelfde bedrag dat de gemeenteraad vanavond zal beslissen te betalen aan de architecten van een parkeergarage die er nooit zal komen. De stad moet 28.000 euro betalen aan de architecten van een parkeergarage aan de kop van Kessel-Lo en park Belle-Vue. Alhoewel parkeerplaatsen daar effectief nodig zijn, de studie is afgerond en de kosten zijn gemaakt, heeft de stad nu beslist dat het project er niet komt. Dat geld had dus beter anders ingezet geweest, bijvoorbeeld om de drugsoverlast in te dijken.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel