LEUVEN: Muntstraat zet eerste stappen naar duurzamere horecastraat

Leuven Actueel
3 jaar geleden
158 Views
door Leuven Actueel

Ter gelegenheid van de Leuvense Klimaatweek van 9 tot 17 mei pakken de horecazaken van de Muntstraat uit met een opvallend initiatief. Door hun verbruik van water, gas en elektriciteit nauwkeurig op te meten, willen ze op termijn flink op hun energiefactuur besparen.

Na verschillende gesprekken met coördinator Katrien Rycken, deelname aan verschillende werfvergaderingen die door LKN2030 werden georganiseerd en een heel aantal vergaderingen en afspraken binnen hun straat, ontstonden drie concrete eerste pistes.Eéntje inzake energie-efficiëntie, ééntje inzake hernieuwbare energie en ééntje inzake duurzame consumptie.

Energie-efficiëntie

Zestien horecazaken uit de Muntstraat stapten in het eerste pilootproject van vzw LKN2030 dat draait rond energie-efficiëntie. Samen met partners Efika Engineering en CORE cvba-so, ambieert LKN2030 10 à 15% reductie van de energiefacturen dankzij een optimale inregeling van de technische installaties.  Onder het motto van ‘Meten in weten’, zullen loggers van het Leuvense bedrijf Flukso de verbruiken van gas, elektriciteit en water opnemen als basis van het ganse project.  De doorlooptijd is vermoedelijk een tiental maanden, waarna het project zal worden opgeschaald naar alle andere Leuvense horecaclusters op basis van de eerste getuigenissen.

Groene stroom

Zodra de energieverbruiken van deze zestien horecazaken, samen goed voor een 300.000 euro per jaar aan gas- en elektriciteitskosten, gevoelig zijn gereduceerd, zal er  overwogen worden om in groep over te stappen naar een leverancier van groene energie. Ook hierin zullen de horecazaken begeleid worden door partners van vzw LKN2030.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel