Leuven maakt werk van lichtplan voor Oude en Grote Markt

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het stadsbestuur gaat een ontwerper aanstellen die een lichtplan moet maken voor de Grote Markt en de Oude Markt. Open Vld is blij met het initiatief, maar vindt het anderzijds een gemiste kans. “Wij zijn al jaren vragende partij voor een dergelijk lichtplan, maar dan voor heel het historisch stadshart.”

“Het lichtplan betreft niet alleen functionele (plein)verlichting, maar ook het aanlichten van gevels en monumenten langs de Grote en Oude Markt”, zegt gemeenteraadslid Luc Ponsaerts van Open Vld. “Een plein op een duurzame, functionele wijze verlichten is niet de grootste kunst, maar de attractiviteit van een plein en het volledig historisch stadshart vergroten en tot een ervaring maken, vereist specialisten. Het aantrekken van een ontwerper lijkt ons dan ook een evidentie. Een weldoordacht lichtplan via accentverlichting, door te focussen op architecturale details van gebouwen die tijdens de dag minder zichtbaar zijn, schept sfeer, geeft identiteit aan pleinen en straten en verhoogt het veiligheidsgevoel en de sociale cohesie. In een stad waar men het voetgangersgebied fors heeft uitgebreid is dit een perfect middel om de belevingswaarde van onze stad, zowel bij Leuvenaar, bezoeker, toerist als student een stevige duw te geven. Wij beschouwen de aanpak van deze twee pleinen slechts als een eerste aanzet om het hele stadshart naast een functionele ook een monumenten- en gevelverlichting te geven, op die plaatsen waar er uiteraard merkwaardige gebouwen en locaties zijn.”

“Ook in de deelgemeenten zijn er highlights die aandacht verdienen. Een professioneel uitgewerkt lichtplan moet visuele rust brengen, die nu soms ontbreekt door het ondeskundig en niet gecontroleerd en ongecoördineerd aanbrengen van gevelverlichting. Wij hebben een stadhuis dat van een uitzonderlijke klasse is. De verouderde verlichting van het plein en zijn merkwaardige gebouwen is volgens de huidige normen passé. De Langste Toog, nog steeds het nachtplein bij uitstek, lijkt wel een donker gat, terwijl het toch een bijzonder fraai en beschermd stadsgezicht is. Laat die gevels tot hun recht komen en verhoog hierdoor ook het veiligheidsgevoel!”

De werken zullen fasegewijs worden uitgevoerd. Het ereloon voor de studie wordt geraamd op 100.000 euro. “Wij zijn alvast benieuwd en we zijn enorm blij dat het stadsbestuur, voorlopig met mondjesmaat, het licht ziet. Wij zijn niet de eerste stad die degelijk initiatief neemt. O.a. in het Gents historisch stadshart heeft men sinds 1998 een lichtplan voor gevels en monumenten. Ik wil graag in de loop van de komende wintermaanden een aantal steden bezoeken waar men ervaring heeft met dergelijke lichtplannen. Ik breng met plezier verslag uit!”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans