LEUVEN: M verrast met bezetting op Leuven Autovrij

Leuven Autovrij kan dan wel niet rekenen op de weergoden maar toch blijft het een boeiend evenement. Onder meer M verraste vanmiddag al met een ‘bezetting’ naar aanleiding van de herdenking van WOI.

“De bezoekers zijn erg verrast door de bezetting”, klinkt het.  “Wachthuisjes, prikkeldraad, zandzakjes, Duitse soldaten, ruiters, snippers van verbrande boeken.  Bezoekers worden gefouilleerd…”

Aanleiding is uiteraard de herdenking van WOI. In de nacht van 25 op 26 augustus 1914 zetten Duitse soldaten Leuven in lichterlaaie. Een brand die drie dagen duurde. Ruim 200 bewoners lieten het leven, ongeveer 2000 burgerwoningen werden in de as gelegd. Ook de prachtige universiteitsbibliotheek ging in vlammen op. Louis Mokveld, Nederlandse oorlogscorrespondent in 1914, fietste als 24-jarige door de oorlogslinies in België en zag met eigen ogen de ruïnes van Leuven: “De stad brandt en een roode rookgloed wasemt over haar heen. ’t Is er verlaten als in de wildernis, want geen mensch beweegt er zich in. De eerste straat, die ik binnentreed, is de Rue de la Station. Groote, monumentale heerenhuizen hebben hier vroeger gestaan, maar het verslindend vuur deed de laatste sporen harer vroegere grootheid verteren.”  Op weg naar het station trof hij de uitgebrande universiteitsbibliotheek aan. “Slechts de buitenmuren staan nog, binnen is het één ruïne. Alles is vergaan in het fijnste stof, het nietigste vuil en nimmer zal er meer een blaadje worden teruggevonden van al die duizenden schrifturen, die er verbrand zijn.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel