LEUVEN: Louis Tobback zingt Marina met Rocco Granata

Op maandag 21 april, de officiële feestdag van de stad Rome, reikte de Romevereniging S.P.Q.R. voor de tiende keer de Romulus uit. De Romulus is een trofee die wordt geschonken aan een persoon, organisatie of bedrijf die het voorbije jaar in Vlaanderen een opmerkelijke inspanning heeft gedaan voor de promotie van Rome of Italië in het algemeen. Rocco Granata kreeg de prijs gisteren in het Leuvense stadhuis.

De Romulus van S.P.Q.R. is een gepersonaliseerd en 2,6 kg wegend bronzen duplicaat van het wereldberoemde beeld van de Romeinse wolvin, die volgens de legende de stichters van Rome zou hebben grootgebracht. Wie de Romulus ontvangt, mag rekenen op de blijvende waardering van S.P.Q.R., ontvangt een eeuwigdurend gratis lidmaatschap van de vereniging en kan vooral rekenen op heel wat media-aandacht in Vlaanderen, Nederland en Italië.

In 2014 reikt S.P.Q.R. deze jaarlijkse prijs uit aan Rocco Granata. De fantastische film ‘Marina’ van Stijn Coninx, gebaseerd op het leven van Rocco Granata, de ruim 500.000 mensen die hiervoor een bioscoopticketje kochten, de hoeveelheid publiciteit deze film met zich heeft meegebracht en de manier waarop de Italiaanse gemeenschap van weleer in beeld kwam, heeft de figuur van Rocco en Italië in het algemeen meer dan ooit in de kijker geplaatst.

Zonder de “echte” Rocco zou er echter nooit een film geweest zijn. Daar komt natuurlijk ook nog de zeer lange en verdienstelijke carrière bij (17 miljoen verkochte platen), die Vlaanderen en een aanzienlijk stuk van de wereld onvergetelijke Italiaanse meezingers en klassiekers opleverde. Voor S.P.Q.R. meer dan voldoende reden om hem de Romulusprijs 2014 te schenken.

Voor de eerste keer in tien jaar kon de winnaar onmogelijk aanwezig zijn op de receptie/uitreiking van 21 april. De reden daarvoor was dat de film Marina precies op dit moment werd gelanceerd in Italië. De filmcrew, Rocco Granata inbegrepen, waren op promotietour in Italië. Daarom werd de prijs pas gisteren uitgereikt aan Rocco Granata. Hij kreeg het beeld in het Leuvense stadhuis en voor de gelegenheid zong Rocco Granata zijn grote hit Marina nog eens, nota bene samen met burgemeester Tobback (sp.a).

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel