LEUVEN: Leuvense kerstmarkt bespaart dankzij ledverlichting

De Leuvense kerstmarkt is gisteren onder veel belangstelling van start gegaan. Meteen gezelligheid troef en dat zal de volgende dagen niet anders zijn op de 27ste editie. Milieubewuste gezelligheid overigens want vanaf dit jaar maakt de Leuvense kerstmarkt er een erezaak van om te besparen op verlichting. “Dankzij ledverlichting besparen we maar liefst 12.000 W”, aldus organisator Dirk Pinte. Bekijk zeker ook onze fotoreeks op Facebook over de Leuvense kerstmarkt: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.794957043884438.1073741912.232326233480858&type=1

De Leuvense kerstmarkt kon gisteren meteen rekenen op veel volk. Niets nieuw onder de zon want de Leuvense kerstmarkt is qua bezoekersaantal het grootste evenement van het jaar in Leuven. Een gezellig winters hoogtepunt dat trouwens kan rekenen op veel belangstelling uit het buitenland. “Er zakken mensen vanuit verschillende Europese landen naar Leuven af voor de kerstmarkt”, zegt organisator Dirk Pinte. “Uiteraard vanuit Nederland en Duitsland maar ook bijvoorbeeld vanuit Spanje en Engeland. De Leuvense kerstmarkt zet Leuven internationaal op de kaart en daar zijn we trots op.”

Een mooi evenement organiseren is één maar de manier waarop is twee. De organisatoren van de Leuvense kerstmarkt doen het vanaf dit jaar op een milieubewuste manier. “In het verleden waren we al bezig met het milieu maar dit jaar gaan we nog een stapje verder”, vertelt Dirk Pinte. “Zo maken we nu gebruik van ledverlichting. Er hangt ongeveer drie kilometer feestverlichting, evenveel als de voorbije jaren. Toen leverde dat een verbruik op van 15.000 W maar dat is verleden tijd. Dit jaar komen we uit op 3.000 W. Een mooie besparing vanuit de gedachte dat de Leuvense kerstmarkt solidair is met de gemeenten die een blackout riskeren deze winter.”

Naast de traditionele gezelligheid biedt de Leuvense kerstmarkt ook culinaire toppers.  “Het is nog steeds onze bedoeling om de bezoekers van de Leuvense Kerstmarkt een aantal culinaire toppers aan te bieden. Het mag immers iets meer zijn dan een ordinaire hamburger of braadworst. Tijdens deze editie laten we onze bezoekers dan ook graag kennis maken met aardappel met foie gras en zoete witte wijn, stoverij van everzwijn met appel of kerstaardappel, stoverij van  hert  en peer in rode wijn met kerstaardappel, rode wijn, angelus kerstbier, vol au vent van vederwild & champignons…Er zijn ook  fromages de montagne, Savoie, Jura, Suisse et Les Alpes: la tomme “médaillée Dor 2009″ au salon de l’agriculture de PARIS, le beaufort d’alpage, le gruyère suisse «réserve” médaillé d’or à Malonne le 6 décembre 2009, Le comté des grottes (stand 109, Les Saveurs d’Antan uit Luxemburg) of chili con carne, hete bliksem (pittige stoemp met prei, ui en gehakt), belgisch blauw op zijn best, vanille ijs met warme kerstappeltjes en kaneelsiroop, warme kerstpunch, warme vruchtendrank Lombardia, bier en frisdrank zoals die worden klaargemaakt in stand 109 (Nosh, Leuven). Ook onze huiskoks Kwinten De Paepe en Peter Vanderstaeyen laten zich van hun beste kant zien en plaatsen arosticini (een heerlijke vleesbrochette), wintersoepen en huisgebakken taart  op het menu. Kortom, van honger of dorst kan geen sprake zijn op de Leuvense kerstmarkt, zeker niet als je weet dat ook de Duitse en Franse standhouders hun zelfgemaakte gerechten aanbieden. “

“We hebben voor de 27ste Leuvense Kerstmarkt eveneens gevraagd aan onze topchefs Kwinten De Paepe en Peter om een aantal lievelingsgerechten van bekende medeburgers klaar te maken. Vandaag  bijt Louis Tobback de spits af. De dag erna zitten Rob Vanoudenhoven en Sven De Leyer mee aan tafel en verder komen ook nog Kathleen Cools (14/12), Jef Desmedt (20/12), Bart Herman (19/12) en Garry Hagger (21/12) langs. Onze keuken opent telkens tussen 16 en 17.30u en iedereen is welkom”, zegt Marc Pinte.

Tot slot nog enkele cijfers over de Leuvense kerstmarkt.

-In totaal staat en hangt er 200 ton “beton” als totale stormverankering voor tenten en chalets

-Het uiteindelijke totaal standhouders bedraagt 140 met een totaaloppervlakte van 3.800m²

-Over het gehele parcours (Ladeuze- en Hooverplein) staan 300 kerstbomen. Na afloop van de Kerstmarkt worden die geschonken aan Poverello en sommige parochies. Tevens wordt een deel herschikt in functie van de organisatie van de ‘Eindejaarscorrida’. Nog dit: ga zeker eens langs op de stand van het goede doel ten voordele van het onderzoek naar kanker. Een eenvoudige kaars kan vele mensenlevens redden.

Meer info: www.leuvensekerstmarkt.com

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel