LEUVEN: Leuvenaar krijgt zicht op dakisolatie

We hebben er lang op moeten wachten, maar afgelopen nacht was het zover: de langverwachte thermografische opname van de stad Leuven. De warmtefoto, een actie in het kader van Leuven Klimaatneutraal 2030,  geeft een duidelijk zicht op de daken in de stad die beter kunnen geïsoleerd worden.

Deze nacht maakte de firma Eurosense een luchtfoto van Leuven met een warmtegevoelige camera. Zo kan de stad knelpunten omtrent dakisolatie opsporen en warmteverliezen beperken. Om de luchtfoto te maken, vloog een klein tweemotorig vliegtuig een dertigtal keren over Leuven, telkens in evenwijdige banen die 100 à 200 meter uit elkaar liggen. Na de vlucht werd een digitale foto gemaakt. Daarop zijn alle daken van woningen en gebouwen duidelijk zichtbaar. De kleurverschillen op de daken zijn een aanduiding van koudebruggen, gebrek aan isolatie of warmteverliezen door schoorstenen of andere gaten.

Bewolking

De luchtopname heeft even op zich laten wachten. De vlucht moest immers plaatsvinden op een koude en onbewolkte nacht. Alleen dan zijn de warmteverliezen duidelijk te fotograferen. Die ideale omstandigheden deden zich de voorbije winterperiode nog niet voor. Het was wel koud, maar bewolking verhinderde telkens de vlucht.

Het stadsbestuur zal de foto in het voorjaar gebruiken om inwoners te sensibiliseren over het belang van energiezorg en duurzaam verbouwen. Met informatieavonden, wijkbezoeken en een energieloket krijgen inwoners de kans om het warmteverlies in hun woning gedetailleerd te bekijken. Zo wil de stad haar inwoners steunen bij inspanningen om Leuven klimaatneutraal te maken. Uit een rondvraag blijkt immers dat er grote vraag is naar duidelijke en praktische informatie over energiezorg, isolatie of duurzaam bouwen.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel