LEUVEN: Leuven neemt afscheid van Jean-Marie Velghe

Op zondag 6 april overleed gewezen voorzitter van het Koninklijk Verbond der Jaartallen Jean-Marie Velghe. Hij wordt vandaag, vrijdag 11 april, begraven. Om hem en zijn inzet voor het Leuvense verenigingsleven te eren, hangt de vlag van het Verbond die dag halfstok aan het stadhuis en draagt Fonske een zwarte rouwband.

Jean-Marie Velghe was 18 jaar voorzitter van het Koninklijk Verbond der Jaartallen, het overkoepelende orgaan van de Mannen van het Jaar. Hij blies nieuw leven in het Verbond, zorgde ervoor dat het de titel ‘Koninklijk’ kreeg en werkte nauw samen met het Leuvense stadsbestuur, de horeca, de Erfgoedcel, de Academie voor het Leuvens Dialect … Onder zijn vleugels groeide de Kinderdag Arthur Dewit elk jaar uit tot een groot feest voor minderbedeelde kinderen die zo gratis naar Leuven Kermis kunnen. Maar zijn grootste verdienste is ongetwijfeld de erkenning van het Jaartallenleven door Unesco als immaterieel cultureel erfgoed.

Het stadsbestuur gaf Jean-Marie op 22 februari 2013 de Medaille van Verdienste. In maart 2013 gaf Jean-Marie de voorzittersfakkel door aan François Michiels. Jean-Marie Velghe zetten zich 18 jaar lang in voor zijn leden en voor de promotie en organisatie van het Jaartallenleven. Het stadsbestuur wil hem uitdrukkelijk bedanken voor deze unieke bijdrage aan de solidariteit tussen generaties en de cohesie in de stad. Vandaag hangt de vlag van het Verbond halfstok aan het stadhuis en draagt Fonske een zwarte rouwband. De afscheidsplechtigheid vindt vandaag plaats om 12.00 uur bij begrafenissen Pues, Eikestraat 2, 3020 Herent.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel