LEUVEN: Leuven is ‘Duurzaamste gemeente’ van België

Leuven is uitgeroepen tot ‘Duurzaamste gemeente’ van ons land. De Dijlestad heeft de overwinning te danken aan het project Leuven Klimaatneutraal 2030. Schepen Mohamed Ridouani (sp.a) is blij met de bekroning.

De winnaar van de tweede editie van de verkiezing van ‘Duurzaamste gemeente’ van België, georganiseerd op initiatief van Cofely Services, is deze namiddag tijdens een officiële ceremonie in het stadhuis van Brussel bekend gemaakt. De stad Leuven kwam met het project ‘Leuven Klimaatneutraal 2030’ als winnaar uit de bus. De Luikse gemeente Chaudfontaine kreeg een speciale vermelding. Na het succes van de eerste editie in 2012 werden deze keer 48 projecten voorgesteld. Leuven bleek over de sterkste inzending te beschikken en wel met het project Leuven Klimaatneutraal 2030. Dat project werd in 2011 door het stadsbestuur opgestart om de stad tegen 2030 klimaatneutraal te maken.

Innovatief en ambitieus

Juryvoorzitter Alain Hubert verklaart de keuze: “Het project van Leuven trok onze aandacht omdat het innovatief en ambitieus is. Het gaat uit van een brede samenwerking met de bevolking en de verschillende partners van de stad om een goed onderbouwd en breed gedragen plan van aanpak uit te werken.”

Leuven laat steden zoals Antwerpen, Hasselt en Aalst achter zich. Schepen Mohamed Ridouani (sp.a) is blij met de bekroning. Het toeval wil dat er vannacht een warmtefoto van de Leuvense daken wordt gemaakt. “Vannacht is het inderdaad zover! Een vliegtuig zal een warmtefoto nemen van alle Leuvense daken. Op die manier brengen we de warmteverliezen in kaart en kunnen we gerichter isoleren. Om te sensibiliseren zullen de foto’s op een aantrekkelijke manier worden toegankelijk gemaakt voor de Leuvenaar”, besluit schepen Ridouani.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel