LEUVEN: Leuven in Scène3 dagen, 11 locaties, meer dan 130 voorstellingen

De 6e editie van Leuven In Scène verhuist dit jaar voor het eerst van het traditionele pinksterweekend naar de zomer: 11, 12 en 13 juli. Dirk Vansina, schepen van Evenementen: “we beginnen de vernieuwde ‘zomer 2014’ dus op een speciale manier : een brede mix van straattheater en circus, animatie, fun, visuele acts en projecten gegroeid vanuit het hart van onze stad. Een sterke opener!”

“Om de toeschouwers te spreiden en de zichtbaarheid te verbeteren hebben we 3 straffe slotshows op 3 locaties : Grote Markt (Cirkatomik, vernieuwend straattheater met een modeshow), de Vismarkt (met Biblabosso wordt de Vismarkt ook tijdens LIS een dansplein met tango, vuur, passie) , Ladeuzeplein (Cie Underclouds met vuur, poëzie, een rijdende bus)”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). “Het zijn 3 grote internationale  acts, alle drie evenwaardig. Het wordt dus kiezen. Wie er 2 van de 3 wil zien, kan 2 dagen komen. We zoeken trouwens nog Leuvenaars die willen meewerken aan de knotsgekke en onverwachte modeshow op de Grote Markt. Kandidaten kunnen zich melden via ingrid.nackaerts@Leuvenement-vzw.be.”

Naast deze 3 pleinen is er ook nog animatie in De Bruul en Keizersberg. “Omwille van de restauratiewerken aan de Donatustoren verhuisden we naar De Bruul”, aldus schepen Vansina. Circus in Beweging toont haar kunsten en laat de bezoekers meedoen. Want LIS is meer dan kijken. ‘Petit bras’ is een productie die speciaal voor Leuven en in Leuven ontwikkeld werd. Het gezelschap werkte de voorstelling ‘in residence’ uit in Leuven. Ze werken samen met  Jan Willem Maes,  een Leuvenaar die zijn sporen verdiende bij CIB.

Nieuw is het ‘ecopark’ in Keizersberg : een combinatie van straattheater en de urban trends zoals freecycling en recycling. Een pop-up repaircafé en een ‘geefpark’. Dirk Vansina : “En dit jaar willen we echt de ganse binnenstad onderdompelen in de sfeer van straattheater en circus.   Daarom brengen we ook animatie op verschillende pleinen in de binnenstad (Hogeschoolplein, Helleputteplein, Oude Markt, Martelarenplein) en in de winkelstraten (visuele, muzikale, ludieke animatie).”

In deze editie zit overigens ook een absolute wereldprimeur veborgen: een schitterende combinatie van kunst, entertainment en hightech met  ‘The Styx’ een multisensorische virtual realityervaring. Ontworpen door een Leuvenaar.

Om u te helpen kiezen uit het ruime aanbod is een duidelijke programmabrochure beschikbaar. Nieuw is ook de festivalroute:  “Voor mensen die moeilijk kunnen kiezen stippelden we 3 themaroutes uit, naargelang de interesse: humor, circus en innovatie.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel