Leuven lanceert oproep voor tijdelijke invulling oude spoorweghal Ideale mogelijkheid voor startende ondernemers

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
555 Views
door Stefan Van de Weyer

Een nieuwe dynamiek creëren op de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo. Dat is de bedoeling van de tijdelijke invulling van de historische spoorweghal 5 op de Centrale Werkplaatsen in Kessel-Lo, in afwachting van de definitieve restauratie. Voor die invulling gaan de stad en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) nu op zoek naar uitbaters.

Het AGSL gaat op zoek naar uitbaters die Hal 5 (1.350 m²), twee tussenhallen (490 m² en 525 m²), een patio en een tuin (1.350 m²) in concessie willen nemen. “De invulling ligt zo goed als volledig in de handen van de toekomstige uitbaters”, zegt Ridouani. “We leggen weinig voorwaarden op. We willen wel een goeie mix die een meerwaarde is voor de buurt en het toekomstige Blauwputplein laat opleven.”

Met een totale oppervlakte van 2.365 m² binnenruimte en 1.800 m² buitenruimte kan het gebouw heel wat activiteiten huisvesten. “Daarom zien we graag dat de verschillende geïnteresseerden samen werken aan hun projectvoorstel. Op die manier kan de ruimte zo breed mogelijk ingevuld worden, en toch nog een geheel vormen”, aldus Ridouani.“Werkruimte voor startende ondernemingen, kunstenaarsateliers, een versmarkt, een sociaal restaurant … Het zijn allemaal mogelijkheden”, zegt Ridouani. “Het gaat om betaalbare ruimte, die we aanbieden om creativiteit en duurzame stedelijkheid te ondersteunen.” Met een concessievergoeding van 1.100 euro per maand, bedraagt de huurprijs zes euro per vierkante meter per jaar, terwijl de standaard huurprijs voor kantoorruimte al gauw 130 euro per vierkante meter per jaar is. “Betaalbare ruimte vinden is geen sinecure voor creatieve ondernemers. Vandaar dat het één van de speerpunten is van Leuven MindGate Creativity”, zegt Ridouani.

Omdat de hallen beschermde monumenten zijn, mag er niet grondig verbouwd worden. “Daarnaast is onze belangrijkste voorwaarde dat de hallen open van karakter zijn, vooral naar de buurt toe”, zegt Ridouani. “Daarom nemen we in de voorwaarden op dat de uitbaters regelmatig open dagen houden, naast de mogelijkheid voor de buurt om de ruimte een paar keer per jaar te gebruiken.”

Infomomenten

Op 21 juni organiseert het AGSL een terreinbezoek, waarbij geïnteresseerden de hallen kunnen bekijken en bijkomende informatie kunnen krijgen. Inschrijven kan tot 16 juni via agsl@leuven.be. Een week later, op 28 juni zijn alle kandidaten welkom op een speeddate met speakers corner, waar ze hun ideeën kunnen voorstellen, elkaar kunnen leren kennen om eventueel samen een projectvoorstel in te dienen. Op dat moment zullen er ook experts in architectuur, vergunningen en vastgoed aanwezig zijn. Tot 10 oktober mogen voorstellen ingediend worden. Een jury beslist nog voor het einde van het jaar welk voorstel de concessie toegewezen krijgt zodat tegen de lente van 2017 de hallen volop kunnen benut worden.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer