LEUVEN: Klimaatambassadeurs ruimen Leuven op

Morgen ruimen de Klimaatambassadeurs Leuven op. Samen met de straatvegers gaan ze de strijd aan met zwerfvuilnis en ruimen ze op wat naast de openbare vuilnisbakken belandt. Waan jezelf straatveger voor één dag en ruim mee de straten op!

Klimaatambassadeurs Enock Bakajika (18), Jorik De Ceuster (17) en Moyra Delafonteyne (16) ergeren zich aan het gemak waarmee mensen hun afval op straat gooien. Ze willen een duidelijk en positief statement maken en nemen daarom het heft in eigen handen: samen met de straatvegers én een zo groot mogelijke groep jongeren ruimen zij op woensdag 11 februari van 7.00 tot 8.00 uur de Leuvense binnenstad op.

Maar daar blijft het niet bij. Met het gevonden afval kleden ze twee bekende Leuvense standbeelden aan: Fonske en Dorre de Bakker. Ze zorgen dus voor een nieuw kleedje voor de Leuvense standbeelden, gemaakt van het afval dat achteloos op straat wordt gegooid.

Proper Leuven?

In Leuven alleen al, haalde de afdeling stadsreiniging in januari 2015 maar liefst 12,5 ton  zwerfvuil op. Dat is meer dan twaalfduizend kilogram afval dat niet in de vuilnisbakken belandt, maar ergens achterblijft na sluikstorten of achteloos weggooien. En dat terwijl er in de stad meer dan 500 vuilnisbakken staan op een oppervlakte van nog geen 6 km². Dat zijn meer dan 85 vuilnispakken per vierkante kilometer. En toch wordt er onnoemelijk veel afval gestort op plaatsen waar het niet thuishoort.

Niet dat de gemiddelde Leuvenaar daar iets van merkt. De afdeling stadsreiniging stuurt dagelijks 24 straatvegers op pad om Leuven proper te houden. Maar misschien is het niet slecht om eens geconfronteerd te worden met het afval dat we op de grond gooien? De Klimaatambassadeurs zagen het alvast als de ideale motivatie voor hun vierde uitdaging. Door twee Leuvense iconen –Fonske en Dorre De Bakker – aan te kleden met een artistieke interpretatie van gevonden zwerfvuil, willen ze de aandacht vestigen op de massale hoeveelheid zwerfvuil die dagelijks wordt opgeruimd.

Doe mee

Waan jezelf straatveger voor één dag en ruim stad mee op! Iedereen is welkom. Afspraak op woensdag 11 februari om 7.00 uur op de Grote Markt. Een verwarmend ontbijt staat klaar voor alle opruimers!

Volg de Klimaatambassadeurs op www.facebook.com/klimaatambassadeurs.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel