Leuven kiest voor vrouw met beperking als voorzitter gemeenteraad

Kirsten Bosmans
6 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

De gemeenteraad van Leuven zal vanaf januari 2019 geleid worden door een nieuwe voorzitter. Daarbij kiest het nieuwe stadsbestuur voor een verkozene uit de gemeenteraad in plaats van een lid van het college. Het Decreet Lokaal Bestuur laat dit vrij.

De nieuwe voorzitter wordt Dorien Meulenijzer (29), nieuw verkozen gemeenteraadslid voor sp.a en eerder actief als adviseur Toegankelijkheid en als OCMW-raadslid. Ze is ook al een hele tijd voorzitter van VFG, een Vlaamse vereniging voor mensen met een beperking.

Tot nu toe was de burgemeester verantwoordelijk voor het goede verloop van de gemeenteraden. Vanaf januari 2019 is de samenstelling van de gemeenteraad en de OCMW-raad dezelfde en zal de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad ook de voorzitter van de OCMW-raad zijn.

“Door een neutralere figuur te kiezen als voorzitter zal er een beter evenwicht zijn tussen de gemeenteraad en het schepencollege. Dit zal de werking van de gemeenteraad ten goede komen en de leden aanmoedigen om actiever deel te nemen aan het debat”, zegt toekomstig burgemeester Mohamed Ridouani. “Ik wil met de aanstelling van Dorien, die zeer getalenteerd is, duidelijk maken dat Leuven een stad is van mogelijkheden, en niet van belemmeringen en obstakels. Als je het talent en de goesting hebt om iets te bereiken, dan kan dat hier, ongeacht je situatie of wat je afkomst is. In Leuven kan je je dromen waarmaken en dat is bijzonder,” vervolgt Ridouani.

“Eerste vrouwelijke voorzitter én eerste persoon met een beperking in de Leuvense gemeenteraad: in Leuven kan het. Ik ben trots dat ik deel mag uitmaken van het diverse team dat Mohamed Ridouani als nieuwe burgemeester samengesteld heeft en kijk ernaar uit om het voorzitterschap op te nemen. Ik zal aandacht hebben voor de inbreng van elk gemeenteraadslid en voldoende ruimte bieden voor debat, maar ook bewaken dat dit in een serene en constructieve sfeer gebeurt”, vertelt Dorien Meulenijzer.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans