LEUVEN: kiest voor fotografie

 De stad Leuven en fotografen in Leuvens’ eerste en enige fotogalerie ‘T Oogenblik hebben een samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar ondertekend. Een eerste initiatief is een ambitieuze fototentoonstelling ‘Twens’ in 30CC/Romaanse Poort in september. September wordt voortaan fotomaand in Leuven.

Unexposed is een initiatief van veertien enthousiaste Leuvense beroepsfotografen die onbelichte aspecten van de hedendaagse fotografie in de kijker willen zetten. De stad Leuven staat bekend om haar aparte culturele stadsambassadeurs. Elke twee jaar snijdt de stad daarmee een nieuw thema aan. Op Kulturama 2010 werd Marco Mertens nog aangeduid als stadsfotograaf. Het was de start voor een vernieuwde samenwerking met alle Leuvense fotografen, getuige daarvan het succesvolle fotocircuit Foto Leuven dat een plek kreeg op Kulturama 2012. Op amper drie dagen tijd lokte deze expo maar liefst 1.000 bezoekers. De vraag naar meer was duidelijk, Unexposed is het antwoord van de Leuvense fotografen.

Johan Van Cutsem

Voortrekkers van het project zijn Johan Van Cutsem en Pol Leemans. “Nu het Leuvense fotografieplatform Unexposed een feit is, kunnen wij als initiatiefnemers met vreugde vaststellen dat deze eerdere initiatieven deel uitmaakten van de kroniek van een aangekondigde geboorte. Het succes van Foto Leuven was de aanleiding om met een kern enthousiaste deelnemers dit project verder vorm te geven. Het is in de eerste plaats de verdienste van Pol Leemans, die sinds 2008 bleef volharden om fotografie in het Leuvense culturele landschap een volwaardige plaats te geven. Unexposed wil een forum zijn voor iedereen in Leuven en omgeving die actief of passief met fotografie begaan is.”

2013 wordt een warmloopjaar met de eigenzinnige tentoonstelling TWENS. Unexposed trekt dit jaar resoluut de kaart van de jonge fotografen. Twintigers werden via diverse kanalen aangemoedigd hun fotowerk in te sturen. Een deskundige jury bestaande uit Johan Swinnen (VUB), Lore Boon (Museum M) en Rik van Puymbroeck (De Morgen) heeft ondertussen haar selectie gemaakt. De bezoeker mag zich verwachten aan een gevarieerde en gedurfde staalkaart van hoe hedendaagse jonge fotografen de wereld in beelden vatten. De tentoonstelling hiervan loopt van 12 tot 28 september 2013. Tijdens de herfst van 2014 zal Unexposed op kruissnelheid komen. Noteer alvast ‘september fotomaand’.

3.000 euro

In fotogalerie ’T Oogenblik werd een driejarige overeenkomst tussen de fotografen en de stad Leuven getekend. Schepen Vandevoort (sp.a) licht toe wat dit contract precies inhoudt: “De stad steunt de initiatiefnemers logistiek en infrastructureel door het ter beschikking stellen van materialen en ruimte. Daarnaast krijgen de initiatiefnemers een projectsubsidie van 3.000 euro gedurende 3 jaar om andere kosten te dekken. Dit is een mooi begin van iets wat hopelijk kan uitgroeien tot een nieuw Leuvens begrip.”

De dertien deelnemende fotografen zijn: Nynke Braem, Tim Buelens, Luc Castermans, Paul Laes, Pol Leemans, Leopold Oosterlynck, Wilfried Rentmeesters, Willy Robbeets, Johan Van Cutsem, Walter Van der Perren, Herman Vanaerschot, Francis Vansina, Piet Vranckx, Karel Weyts. (KH)

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel