LEUVEN: INTERVIEWBjorn Ruytinx“KVO in mijn hoofd, OHL in mijn hart”

In Den Dreef werd zijn naam jarenlang gescandeerd zoals ze dat in het oude Rome deden bij Spartacus in zijn hoogdagen als gladiator. Op sportprogramma’s en in de media werd hij dan weer verguisd voor zijn vermeende horrortackle op Carcela…we hebben het natuurlijk over Bjorn ‘El Toro’ Ruytinx, nog steeds de held van OHL. Leuven Actueel zocht de populaire spits op in zijn nieuwe thuishaven KV Oostende.

Tekst: Bart Mertens/Foto’s: Joël Hoylaerts

Bjorn, je hebt zopas je eerste basisplaats achter de rug bij KVO. Ben je gelukkig bij het ‘weireldploegske’?

“Ja, absoluut. Ik kon me vrij snel goed aanpassen aan de club. Het is ook een gemoedelijke club. Mijn voorbereiding verliep vlekkeloos en ik werk hard. Dat resulteerde uiteindelijk in een eerste basisplaats tegen Club Brugge. Dat doet deugd natuurlijk. Ik blijf hard werken, net zoals mijn medespelers. De resultaten vallen ook goed mee. We doen mee in de top 6 en dat is net iets beter dan de ambities die in het begin van het seizoen voorop werden gesteld.”

Hoe belangrijk is de figuur Marc Coucke bij KVO?

“Coucke is natuurlijk belangrijk want hij is de voorzitter. Maar hij is meer dan dat…Coucke kan goed motiveren zonder zich al te veel te moeien in het sportieve luik. Hij leeft enorm mee en dankzij hem leeft het voetbal weer in Oostende. Maar de sportieve beslissingen -zoals bijvoorbeeld de opstelling van de ploeg- blijven in handen van de coach. Ik kende Marc Coucke al van vroeger maar nu kom ik hem geregeld tegen. Het is een sociale man die graag onder de mensen is en dat siert hem.”

Je hebt nog een contract van 2 jaar bij KVO. Hang je daarna je voetbalschoenen aan de haak?

“Die kans bestaat. Tegen dan zal ik 36 jaar oud zijn en er zijn niet zoveel spelers die dan nog mee kunnen op het hoogste niveau. En ik zie mezelf niet alle reeksen naar beneden doorlopen na mijn 36ste. OHL is ook geen optie want tegen dan spelen de Leuvenaars al lang terug in eerste klasse. (lacht)”

Over OHL gesproken, op de tribunes in Den Dreef gaan er al geruchten de ronde over een mogelijke terugkeer na Nieuwjaar…

“Totaal uit de lucht gegrepen. Ik ben gelukkig in Oostende en de club rekent op me. Nogmaals, ik blijf hard werken. In het begin van het seizoen lag ik in de weegschaal met Coulibaly en de trainer koos aanvankelijk voor hem. Maar met veel inzet en hard werken kom je heel ver. Ik voel me fysiek sterker dan vorig jaar en ik hoop nog veel basisplaatsen te krijgen dit seizoen.”

De eventuele contractverlenging bij OHL kwam er uiteindelijk niet. Draag je dat hoofdstuk nog met je mee?

“Ik heb er een punt achter gezet en concentreer me op het hier en nu. Ik kan terug door één deur met alle bestuursleden van OHL. Alles is uitgepraat. Akkoord, ik vond het bijzonder jammer dat er geen contractverlenging kwam maar bij het Leuvense bestuur was de wil blijkbaar niet aanwezig, zelfs niet na al die jaren van trouwe dienst. Ik had graag mijn carrière beëindigd bij OHL maar het liep anders. Weet je, ik was op weg naar Oostende voor contractbesprekingen en zelfs toen heb ik vanuit de wagen nog naar OHL gebeld. Misschien dachten ze dat ik blufpoker speelde maar dat was niet het geval. Op een week tijd was alles geregeld. Het hoeft dus niet overal drie of vier maanden te duren, of nog langer.”

Sport is emotie. Winnen maar ook verliezen. Jij maakte het allemaal mee bij OHL…

“Ik maakte de opgang naar eerste klasse mee van in het begin en dat was fantastisch. Ik groeide samen met de club naar het hoogste niveau. Prachtige herinneringen. Helaas maakte ik ook een degradatie mee. Dat voelde minder prettig aan. De oorzaak? Een samenloop van omstandigheden maar de spelers, inclusief mezelf, hebben gefaald. Er waren teveel ego’s in de groep. Onderlinge strubbelingen werden niet vergeven en vergeten. Zoals dat incident op stage in Malta…Er was geen sprake van een echt gevecht en in de media werd dat overdreven, maar zo’n zaken zijn niet goed voor de eenheid in een selectie.”

Heeft het bestuur fouten gemaakt? Of coach Ronny Van Geneugden?

“Iedereen doet om goed te doen, maar de beslissingen die werden gemaakt, bleken niet de juiste te zijn. Ronny Van Geneugden had zijn C4 moeten krijgen voor de winterstop. Hij ging nog mee op stage als coach maar het verhaal was op. Er was geen lijn meer in te krijgen met hem. We hadden toen moeten kunnen beginnen met een propere lei. En toen kwamen er drie verschillende trainers op een maand tijd…Nogmaals, achteraf bekeken is het makkelijk spreken. Het blijft jammer voor OHL dat de club uiteindelijk degradeerde maar ik verwacht de Leuvenaars snel terug in de Jupiler League.”

8 december 2013, de tackle op Carcela. Een dieptepunt in je carrière?

“Het was een zware fout. Dat geef ik toe. En ik verdiende een schorsing van 6 weken. Maar of al die komedie die erop volgde nodig was, betwijfel ik ten zeerste. Elke week gebeuren er dergelijke tackles op een voetbalveld in eerste klasse, maar ik werd aan de schandpaal genageld. Vooral voor die grijns, maar ik heb met videomateriaal aangetoond dat die grijns niet naar Carcela was. Ik kreeg alles en iedereen over me heen en dat was geen gemakkelijke periode. Zonder de tussenkomst van de besturen van Standard en OHL was alles veel sneller opgelost tussen Carcela en mezelf.”

De publieke verzoening is ondertussen een feit…

“Laatst heb ik hem een hand gegeven, dat klopt. Carcela is de slechtste nog niet en ik ben dat ook niet, al zeg ik dat mezelf. Degryse en sommige anderen hadden geen goed woord voor me over in die periode en sommigen zelfs nog steeds niet of enkel na veel moeite. Ach ja, ik was altijd al fan van Degryse maar hij is dat blijkbaar niet van mij. Zo gaat dat in het leven zeker.”

De Leuvense supporters blijven alvast wel fan van El Toro. Voor hen blijf je de gladiator van OHL.

“Dat doet me natuurlijk veel plezier. Ik ben afgelopen weekend nog naar de OHL-opera geweest in de Leuvense schouwburg. Fantastisch. Voetbal leeft echt in Leuven. Als je ziet hoeveel supporters er afzakken naar Den Dreef in tweede klasse…De supporters blijven erin geloven en terecht. OHL heeft een mooi supporterslegioen. Heel trouw, zelfs na de strubbelingen tussen de supportersclubs en het bet bestuur. Zelf kom ik nog geregeld kijken naar de wedstrijden als ik de kans heb. Het is elke keer opnieuw een fijn wederzien met de supporters. De sfeer in Den Dreef is fantastisch, ook na een verloren wedstrijd. En Leuven is wat mij betreft de mooiste stad van het land.”

Moeilijk slotvraagje. Je moet kiezen: KVO of OHL?

“Smerig vraagje (lacht). KVO in mijn hoofd, OHL in mijn hart. Misschien keer ik ooit nog wel terug naar Leuven maar niet als speler van OHL. In een andere functie bij de club sluit ik niets uit…”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel