LEUVEN: Interview Bjorn ‘El Toro’ Ruytinx“Een hart voor OHL en Leuven”

Bjorn Ruytinx bekwam tijdens een vakantie in Turkije met zijn gezin en dat van zijn goede vriend en (ex)-ploegmaat Wim Raymaekers van een turbulent seizoen en vooral van zijn afscheid van OHL. Na zijn laatste wedstrijd, twee weken geleden tegen Eupen, was ‘El Toro’ één brok emotie. De tranen vloeiden, ploegmaats en supporters knuffelden hem bijna dood. Leuven Actueel zocht El Toro op voor een afscheidsinterview.

Tekst: Herman Meersseman

OHL, de club van je hart. Hoe moeilijk valt het afscheid?

“Ik besefte pas na de wedstrijd tegen Eupen dat ik na tien jaar de club van mijn hart verlaat. En de stad Leuven, die een beetje mijn tweede thuis is geworden. Ik heb tien jaar heel graag gevoetbald voor OHL. En ik heb er heel veel vrienden aan overgehouden. Ploegmaats, ex-ploegmaats, enkele bestuursleden, heel veel supporters, mensen achter de toog en andere clubmedewerkers, terreinverzorgers, … Teveel om op te noemen. De medische staf had het niet altijd even gemakkelijk met mij, maar het zijn wel stuk voor stuk toppers. Maar ik wil vooral hulde brengen aan de mensen die dagelijks in de weer waren om het ons, de spelers, gemakkelijk te maken – misschien zelfs iets té gemakkelijk.”

Aan wie denk je dan?

“Onder meer ploegmanager André Michiels, materiaalman Omer Camps en een aantal mensen die het ‘grote publiek’ meestal niet kent. Mensen die meer in de schaduw werken maar zich daarom niet minder met hart en ziel voor de club inzetten, zoals Patrick en Thomas Van Bael, Danny Laenen, … En niet te vergeten: Dirkske Hillebrandt, en het duo Kris en Rikske dat heel lekker voor ons kookte.”

Is het een definitief afscheid van OHL?

“Ik heb altijd gedacht mijn spelerscarrière bij OHL af te sluiten en daarna in één of andere functie bij de club actief te blijven. Ik ga nu twee seizoenen alles geven voor Oostende, maar sluit zeker niet uit dat ik nadien naar OHL terugkeer. Ik denk dat ik nog iets kan betekenen voor de club van mijn hart. Ik hoop wel dat het bestuur van OHL vlug weer op één lijn zal staan en dat het terug grijpt naar de filosofie die de club op de voetbalkaart zette, die de supporters enthousiasmeerde en het aantal fans spectaculair deed toenemen. Ik bedoel: terug grijpen naar jong en Belgisch talent, aangevuld met enkele toppers zoals Harbaoui en Remacle in het seizoen dat we naar eerste klasse promoveerden. OHL moet als club en als ploeg zijn eigenheid terugvinden en weer een strijdersploeg worden waar supporters fier op kunnen zijn. Dat is volgens mij de beste en misschien zelfs de enige weg om weer naar eerste klasse te promoveren.”

Je noemt Leuven je tweede thuis. Leg dat eens uit.

“Leuven straalt gezelligheid uit. Dat de mensen me hier op de handen dragen, versterkt dat gevoel natuurlijk nog. De Oude Markt en de Muntstraat zijn fantastische locaties om een terrasje te doen of om lekker te eten. De Meating Room op de Oude Markt en PepeNero in de Muntstraat zullen mij nog dikwijls over de vloer krijgen. Ze hebben mij en de hele spelerskern altijd met open armen ontvangen. En geloof me, met zo’n bende van 30 jonge mannen is dat niet altijd evident. Trouwens, ook in de Agua Dulce aan het Zoet Water in Oud-Heverlee hebben we met de spelersgroep heel wat lol getrapt.”

Wat is je lievelingscafé in Leuven?

“De Plaza op de Oude Markt is één van de cafés waar ik wekelijks eens passeerde om met supporters en met Karim, de zaakvoerder, te discussiëren over OHL en over voetbal in het algemeen. Daar is ook altijd wel een voetbalmatch te zien op tv, wat een ‘boerke’ drinken nog plezanter en gezelliger maakt.  In Louvain Louvain zaten we na een thuismatch dikwijls met meerdere ploegmaats tot in de late uurtjes op het terras. Jo en Klaas zijn twee toffe bazen die ons ook altijd in de watten hebben gelegd. De Karément maakt mijn voorkeurkransje van fijne cafés op de Oude Markt vol. En op de Grote Markt was ik wel te vinden voor een lekkere lunch of een meeting in de Bar Louis.”

Wat vond je minder leuk aan Leuven?

“Weinig. Ik ergerde me wel aan de moeilijke zoektocht naar een parkeerplaats en aan de dure parkeermeters.  Maar het zal er mij niet van weerhouden nog dikwijls naar Leuven af te zakken. Ik hoop dat de wedstrijdkalenders van Oostende en OHL zo  zullen uitvallen, dat ik nog regelmatig naar ‘Den Dreef’ kan om er OHL aan het werk te zien. Als vurige supporter, tussen al die andere, toffe OHL-fans.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel