LEUVEN: IN MEMORIAMJo D’hoedt (70), café Inn ’t Joor 1

Leuven is een cafémonument armer. Jo D’hoedt van café Inn ’t Joor 1 in de Ravenstraat is niet meer. 70 jaar jong en hij trok zijn paraplu toe. Het laatste wat hij deed, was een pint bier drinken. Wat rest er ons meer dan te zeggen: Merci Jo, met de grote M uiteraard.

Voor café Inn ’t Joor 1 is de dood van Jo een groot verlies en dat is het ongetwijfeld nog meer voor Germaine, zijn grote liefde die samen met Jo een begrip maakte in Leuven van Inn ’t Joor 1. Het kleinste café van de stad, maar wel eentje met de twee grootste harten van Leuven en ver daarbuiten. Het hart van Jo was er één van, het andere is dat van Germaine.

Uiteraard is de dood van Jo ook een groot verlies voor de klanten. Wie gaat er nu moppen tappen? Of wie gaat er nu geschiedkundige waarheden op de toog gooien? Voor heel wat vaste klanten –niet in het minst de studenten- is hun tweede vader gestorven. Altijd bereid om te luisteren en om vervolgens met een wijsheid die naam waardig enkele problemen van de toog te vegen. Warmte was gratis in café Inn ’t Joor 1. Dat is het nog steeds, maar dan wel zonder Jo. Germaine staat er nu alleen voor, weliswaar gesteund door haar klanten. Een wandeling aan de Zwarte vijvers met Jo zit er niet meer in,  het jaarlijkse bezoek aan de Kerstmarkt ook niet meer,…Maar de glimlach van Jo zal Germaine wel altijd met zich meedragen, als een wapen tegen de tranen in moeilijke momenten.

De levens van Jo waren op, zo eenvoudig is het. Gelukkig heeft hij ze allemaal voor twee geleefd. Eigenlijk is Jo 140 jaar geworden in plaats van 70. En zoals Jo altijd tegen de klanten zei -als ze diep in de nacht de weg naar de deur dan toch hadden gevonden -‘En bedankt he’ zo zeiden de klanten diezelfde woorden ongetwijfeld tijdens zijn herdenking, de ene in stilte, de andere al fluisterend.

Treurnis en droefheid alom. Maar zoals Jo het gewild zou hebben, deed Germaine nog die avond de deur van Inn ’t Joor 1 open, met de foto van Jo op de toog. Jo was erbij, de vaste klanten waren erbij…en Germaine deed wat ze al zoveel jaren met zoveel liefde doet: er zijn voor haar klanten en voor Jo. Doe ons een plezier en kijk elke keer als u in de Ravenstraat passeert omhoog naar het bord van café Inn ’t Joor 1. De tweede ‘n’ in Inn staat op naam van Jo want dat vond hij een mooie verwijzing naar de gezellige Engelse pubs. En als u daar dan toch bent, waag u dan de trapjes op en bestel u een ‘tikkenaai’. “Om een fond te leggen”, zoals Jo het altijd bevestigde aan de klanten. Wedden dat hij gelijk had?

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel