LEUVEN: IN DE ZETEL MET BARTRenate Hufkens (N-VA)

Elke twee weken nodigt Leuven Actueel een prominent politiek figuur uit voor een kleine vuurdoop aan de haard van café Gainsbourg in Leuven. Drie stellingen, drie antwoorden. Deze keer niemand minder dan Renate Hufkens in ‘de zetel’. “Burgemeester Tobback (sp.a) deelt de lakens uit. De schepenen zitten erbij en kijken ernaar”, liet de blonde schoonheid van N-VA onder meer optekenen.

Tekst: Bart Mertens/Foto: Leuven Actueel

1. Renate Hufkens is de Freya Van den Bossche van N-VA

“Ik zie eerlijk gezegd heel weinig gelijkenissen. Eerst en vooral ben ik op mijn eentje geklommen tot waar ik nu sta. Ik heb niet het geluk (of ongeluk) gehad om dankzij het succes van mijn vader een mooi plaatsje op de lijst te veroveren. N-VA heeft nog geen last van stamboompolitiek. We kunnen er moeilijk omheen dat mensen met een bekende politieke naam nét iets sneller klimmen op de politieke ladder. Volgens mij is dat niet altijd een zegen. Ik zou vandaag de dag bijvoorbeeld niet graag in de schoenen van Bruno Tobback staan. Ook niet in die van vader Louis trouwens. Een partij, die je vader mee heeft groot gemaakt, proberen recht te houden zodat ze niet helemaal kapseist…niet meteen een droomjob. Ik een babe? Onze partij zit vol met schoon vrouwelijk talent. Denk maar aan Zuhal Demir of Nadia Sminate. De tijd van ‘babes’ in de politiek is toch stilaan voorbij. Ondertussen luistert men ook naar wat we te zeggen hebben.”

2. Renate Hufkens wil burgemeester van Leuven worden

“Waarschijnlijk een cliché maar ik hang niet vast aan postjes. Het mag dus ook een schepenambt zijn (lacht). Ik wil uiteraard wel graag mee aan de touwtjes trekken zodat we de Leuvenaar één ander en vooral een beter beleid  kunnen geven. Ik denk dat onze partij vandaag de dag op alle niveaus laat zien dat ze een bestuurspartij is. Op de huidige coalitie zit duidelijk sleet.  Er is amper sprake van een fris en jong beleid. Tobback deelt de lakens uit… de schepenen zitten erbij en kijken ernaar. Zeker tijdens de gemeenteraad is het Louis die de plak zwaait., Zijn schepenen krijgen nauwelijks de kans om hun beleid te verdedigen. Ik vind dat een goede burgemeester meer vertrouwen mag hebben in zijn vazallen. Maar Louis heeft het blijkbaar moeilijk om af en toe wat autonomie af te geven. Iets wat hij toch gaat moeten leren met het oog op 2018 en het einde van zijn termijn als burgemeester. Tenzij hij ons verrast natuurlijk.” 

3. Renate Hufkens vindt Dries Mertens een lekker beest

“Ik heb het persoonlijk meer voor wielrenners, maar Dries mag er absoluut ook zijn. Zijn doelpunt tegen Algerije tijdens het WK was een knap staaltje voetbal. Ik denk dat we als Leuvenaars trots mogen zijn op topsporters zoals bijvoorbeeld Dries Mertens en Bart Swings. Ze zetten onze stad toch mooi op de kaart. Elk jaar sluiten weer heel wat jongens en meisjes zich aan bij een sportclub omdat ze hun idool willen volgen. Iets om blijvend op in te zetten dus, want het zijn die jongens en meisjes die de toekomst van onze sport betekenen.  En er misschien ooit voor gaan zorgen dat OHL snel terug in eerste klasse speelt.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel