LEUVEN: IN DE ZETEL MET BART Bieke Verlinden (sp.a) “Schepen Ridouani is de meest logische kandidaat in 2018”

Elke twee weken nodigt Leuven Actueel een prominent politiek figuur uit voor een kleine vuurdoop aan de haard van café Gainsbourg in Leuven. Drie stellingen, drie antwoorden. Deze keer schepen Bieke Verlinden (sp.a) in ‘de zetel’.

Tekst: Bart Mertens/Foto: Leuven Actueel

1. Bieke Verlinden heeft ambitie om in de nationale politiek te gaan.

“Het is vooral mijn ambitie om mijn job als schepen zo goed mogelijk te doen. Omdat beslissingen op andere beleidsniveaus veel van mijn bevoegdheden in Leuven beïnvloeden, ben ik natuurlijk ook erg bezig met wat er zich buiten de stadsmuren afspeelt. Zo ben ik o.a. actief in verschillende beleidsoverstijgende werkgroepen en bouw ik aan meer en betere interregionale samenwerking. Daarnaast schrijf ik ook regelmatig open brieven en opiniestukken met nationale weerklank (onlangs gebundeld in het boekje ‘een andere kijk’). Op die manier probeer ik de Leuvense stem te vertegenwoordigen op alle niveaus en mijn kritische kijk op het huidige Vlaamse en federale beleid vorm te geven. Neem je dus als schepen je lokale rol serieus dan doe je eigenlijk al voor eens stuk aan nationale politiek. En als mijn engagement in de Leuvense politiek nationale ambitie uitstraalt, dan vind ik dat een goede zaak.”

2. Bieke Verlinden steunt partijgenoot Mohamed Ridouani als kandidaat-burgemeester van Leuven in 2018.

“Ik vind het belangrijk dat ik achter een sterke ploeg kan staan. Wie er tegen dan in de spits zal postvatten, zullen we wel zien maar het spreekt voor zich dat iemand met kwaliteiten als schepen Ridouani een belangrijke rol zal spelen de komende jaren. Hij is dus de meest logische kandidaat, maar of hij die rol wil opnemen en in welke opstelling we precies naar buiten zullen komen voor 2018, dat zijn we binnen de partij aan het voorbereiden. Dat komt wel in orde, laat ons dus vooral bezig blijven met het dagelijkse bestuur van de stad en met de beslommeringen van de Leuvenaars zelf.” 

3. Bieke Verlinden vindt het beleid inzake kinderopvang van Vlaams minister Vandeurzen (CD&V) een schande.

“De doelstellingen die de minister zegt na te sterven zijn erg nobel, alleen werkt zijn beleid die net erg vaak tegen. Heel wat maatregelen houden geen rekening met de praktijk en hebben dan ook vaak perverse effecten, zowel voor ouders als voor opvanginitiatieven. Zo heeft het nieuwe beleid nauwelijks oog voor de vaak flexibele noden van jonge ouders en maakt het kwetsbare groepen haast onmogelijk om kinderopvang te vinden. Als je heel gericht de prijs voor kinderopvang enkel voor mensen met een laag inkomen verhoogt, dan ben ik verontwaardigd, ja. Zeker in een stad als Leuven waar de minister geen middelen wil inzetten om het opvangtekort aan te zuiveren, zet je ouders vaak dubbel in de kou. Omdat ik niet aan de kant wil staan blijven roepen, heb ik er binnen het college met succes voor gepleit om zelf de bevoegdheid van de minister lokaal over te nemen. Rond deze tijd leg ik dan ook een masterplan aan de gemeenteraad voor dat 100 bijkomende kinderopvangplaatsen creëert. Zo moeten minder kinderen en ouders op een plaats wachten. Samen met de sector zal ik blijven strijden voor kinderopvang als basisvoorziening.”

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel