LEUVEN: In BeeldLeuvense studenten bezoeken Europees parlement

Europa is voor velen een ver van mijn bed-show…Een groep Leuvense studenten kreeg de kans om het Europees parlement in Straatsburg te bezoeken en greep die kans met beide handen. Het fotoverslag kan u vanaf maandag vinden op de Facebook-pagina van Leuven Actueel.

Europa…wat is dat nu eigenlijk? Het is een vraag die heel wat mensen zich stellen en het antwoord laat niet zelden op zich wachten. In de volksmond wordt het al snel: Europa, dat is een praatbarak waar politici en ambtenaren zich vet laten betalen. Uiteraard strookt die laatste stelling niet geheel met de waarheid, al geven sommige Europese parlementsleden wel toe dat het ook best met wat minder zou kunnen. Eén van die parlementsleden is Saïd El Khadraoui die een vijftigtal Leuvense studenten uitnodigde naar het Europees parlement in Straatsburg. Ter info: leden van het Europees parlement krijgen een budget om dergelijke reizen te organiseren. De studenten kregen er uitleg over de Europese instellingen en hun geschiedenis. Kritische vragen konden niet uitblijven. Is die hele verhuizing (één keer per maand, inclusief cateringpersoneel enz…) naar Straatsburg wel echt nodig? In Straatsburg wordt er gestemd nadat er in Brussel over de voorstellen werd gesproken dus waarom zou je niet gewoon in Brussel stemmingen organiseren? Een terechte opmerking, maar Frankrijk ziet dat natuurlijk niet zitten. Reken het economische verlies maar eens uit voor de stad Straatsburg. Bijgevolg zegt Frankrijk: “NON!”

Groen en N-VA

Een andere kwestie die de studenten voor de voeten van Europees parlementslid Saïd El Khadraoui gooiden, was het samenvallen van de verkiezingen in ons land. Waarom worden de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen allemaal op 25 mei georganiseerd, terwijl er toch andere belangen spelen? Saïd El Khadraoui (sp.a) vindt de keuze die onze regering maakte ongelukkig. “Europese verkiezingen zouden beter op een andere datum worden georganiseerd. Nu bestaat immers de kans dat mensen hun stemgedrag voor Europa afstemmen op de politieke situatie in Vlaanderen en België. Nochtans is Europa heel wat anders, ook inzake de samenstelling van de fracties. Zo zitten de groenen en N-VA bijvoorbeeld samen in één fractie in het Europees parlement, al zal dat wellicht veranderen na 25 mei. De beslissingen van Europa lijken ver weg van de kiezers maar eigenlijk hebben ze veel meer invloed op het dagelijkse leven dan de mensen denken.”

De sociaal-democraten vrezen, wellicht niet onterecht, dus ook in Europa wat al eens het spook van N-VA wordt genoemd in België, net door het samenvallen van alle verkiezingen op 25 mei. Benieuwd wat 25 mei ons zal brengen op Europees vlak. De sociaal-democraten hopen alvast de grootste fractie te worden en de christen-democraten van de troon te stoten. De Vlaams-nationalisten zullen daar ongetwijfeld een stokje voor willen steken. De Leuvense studenten kunnen alvast met de nodige bagage het stemhokje induiken na hun bezoek aan Straatsburg. Niet geheel onterecht merkten ze overigens op dat ‘Europa’ een communicatieprobleem heeft tijdens hun ontmoeting met Saïd El Khadraoui. Wie interesse heeft, kan de zittingen van het Europees parlement overigens volgen op de website www.europarl.europa.eu.

Het volledige fotoverslag van het bezoek van de Leuvense studenten kan u vanaf maandag vinden op de Facebook-pagina van Leuven Actueel.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel