LEUVEN: Het Depot lanceert Depot Academy

Muziekcentrum Het Depot pakt uit met Depot Academy. Dat initiatief moet van Het Depot een broeihaard maken voor muzikale creativiteit. Dat is het vandaag al voor een groot stuk maar via Depot Academy kunnen reeds bestaande initiatieven –formeel en informeel- nog beter op elkaar worden afgestemd. “We willen vooral ondersteunend werken”, aldus Mike Naert, directeur van Het Depot.

Het Depot al vele jaren een creatief nest maar goed is niet goed genoeg. Vanuit die gedachte staken verschillende spelers in de muziekwereld de koppen bij elkaar om jong talent nog beter te ondersteunen in de toekomst. Iedereen kent natuurlijk de mooie verhalen van Milow en Selah Sue die hun eerste muzikale avonturen beleefden in Het Depot en via andere Leuvense initiatieven. “Beiden hebben ondertussen een deel van de wereld veroverd met hun talent maar er zijn nog meer van die succesverhalen”, aldus Klaas Delrue, medewerker in Het Depot en bekend als zanger Yevgueni. “Willow bijvoorbeeld om er maar eentje te noemen, maar er zijn nog jonge talenten geweest die openbloeiden via de Leuvense initiatieven voor jonge muzikanten. Met Depot Academy willen we jong talent nog beter begeleiden in hun weg naar de spreekwoordelijke eeuwige roem. We focussen daarin op de artiest zelf want in een klimaat waar jonge muzikanten soms heel vroeg worden opgepikt en al snel moeilijke beslissingen moeten maken, is dat de enige juiste weg. Bovendien is er tegenwoordig veel minder ondersteuning van platenfirma’s.”

Ook directeur Mike Naert is meer dan overtuigd van de rol die Depot Academy kan spelen in de ontwikkeling van jong talent. “We willen de focus nog scherper stellen op het ontwikkelen en begeleiden van talent. Al onze activiteiten rond muziekeducatie en coaching gaan we herfocussen op dat talent, vertrekkend vanuit de artiesten zelf. Veel minder top-down, eerder adviserend en ondersteunend. Via Depot Academy kunnen jonge muzikanten in contact komen met de juiste mensen om zichzelf beter te ontwikkelen.”

De provincie Vlaams-Brabant en Poppunt ondersteunen het nieuwe initiatief. “De provincie investeert de komende vier jaar zo’n 45.000 euro in de organisatie van concours 45Toeren en Rockvonk. Uit die laatste wedstrijd groeide het succes van verschillende bands waaronder Customs en meer recentelijk Five Days. De krachten nog meer bundelen kan enkel leiden tot nog meer jong talent uit Vlaams-Brabant op de radio en op de podia. Hopelijk wordt dit niet onderuit gehaald door beslissingen van de nieuwe regering want jong talent ondersteunen is echt belangrijk”, zegt Wannes Verhoogen van de provincie Vlaams-Brabant.

Eén van de eerste wapenfeiten van Depot Academy zijn de nieuwe namen van de Artists in Residence in Het Depot. Het gaat om Five Days, Gaetan Vandewoude (Isbells) en The Mixfitz. Verder kunnen artiesten demo’s opnemen in een nieuwe studio en biedt Depot Academy dit najaar heel wat cursussen, workshops en masterclasses aan.

Meer info: www.hetdepot.be/depotacademy

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel