LEUVEN: Heren en dames politici, faites vos jeux

Bart De Wever (N-VA) leidde zijn troepen vlotjes boven de vooropgestelde kaap van 30 %. Om precies te zijn: 32,6 % in de Kamer en 31,9 % in het Vlaams parlement. Als een moderne Julius Caesar kondigde De Wever de verpletterende zege aan bij zijn achterban, maar N-VA dreigt het slachtoffer te worden van haar eigen succes.

CD&V, Open Vld en sp.a zouden federaal hun krachten immers kunnen bundelen, met een meerderheid aan Vlaamse kant tot gevolg. Dat zou de coalitievorming aan Franstalige kant heel wat gemakkelijker maken. N-VA zou dan weer maar wat graag in zee gaan met CD&V, ook in het Vlaams parlement, eventueel nog aangevuld met Open Vld. Veel vragen, weinig antwoorden…Heren en dames politici, faites vos jeux!

In afwachting van ‘rien ne va plus’ stellen we vast dat ongeveer elke partij zich een overwinnaar waant, op het vermorzelde Vlaams Belang na dan. CD&V had al snel begrepen dat zij de joker in handen hebben bij de coalitievorming. Bij Open Vld eveneens gejuich want de liberalen kruipen uit het dal. In de kieskring Vlaams-Brabant was het zelfs feest in het kwadraat want zowel Rutten als Maggie De Block scoorden goed. Met 60.807 voorkeurstemmen laat Rutten kopstukken zoals Ben Weyts (N-VA, 55.012), Bruno Tobback (sp.a, 33.570) en Peter Van Rompuy (CD&V, 32.198) achter zich op Vlaams niveau. In de Kamer haalde Mega Maggie nog zwaarder uit met 131.713 voorkeurstemmen in de kieskring Vlaams-Brabant. Koen Geens (CD&V, 45.686), Theo Francken (N-VA, 44.498) en Eric Van Rompuy (CD&V, 23.044) leken wel driewielers die het tegen een tank moesten opnemen. Het succes van Mega Maggie? Wellicht te danken aan het feit dat Maggie aan politiek doet zoals een moeder haar huishouden doet: met vastberadenheid en een authentieke sympathieke uitstraling.

En de socialisten? Nog steeds de grootste familie van het land, klonk het. Dat klopt maar de Vlaamse socialisten moeten zich stilaan toch zorgen beginnen maken want ze zijn ondertussen pas de vierde partij. En in het kanton Leuven springt zelfs Groen over de socialisten…Met die resultaten stellen dat je “niet ontevreden” bent, klinkt raar, zeker als je weet dat sp.a nu al vier verkiezingen op rij terrein verliest. Zachtjes het dal inglijden…daar lijkt het meer op.  Dat gezegd zijnde, besluiten we met de enige zekerheid die we voorlopig hebben: de kiezer heeft gekozen, nu gaan de politici beslissen. En zo dansen alle poppen op het politieke schouwtoneel hun eigen choreografie. En laat ons wel wezen, de verkiezingen winnen is geen garantie op een hoofdrol in het toneelstuk. Ja, ook dat is politiek, beste lezers. Zelfs dat noemen we democratie met een grote D.

Bart Mertens

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel