LEUVEN: Herdenkingsconcerten ‘Leuven brandt’ beginnen zaterdag

Zaterdag beginnen de herdenkingsconcerten van de dramatische gebeurtenissen die zich 100 jaar geleden op 25 en 26 augustus 1914 afspeelden in Leuven. Duizend woningen in brand gestoken, 200 Leuvense burgers werden vermoord en de brand van de universiteitsbibliotheek -300.000 boeken gingen in vlammen op- lokte grote internationale verontwaardiging uit.

De 5 herdenkingsconcerten vinden plaats van 23 augustus tot 27 augustus op het Ladeuzeplein en vormen het hoogtepunt van de herdenking. “Op zaterdag 23 augustus organiseren we een Belle Epoque avond als symbool voor de onbevangen, optimistische, zelfs uitgelaten sfeer die er heerste tijdens de dagen het begin van WOI voorafgingen”, aldus schepen Dirk Vansina (CD&V). “Iedereen wordt uitgenodigd om uitbundig mee te dansen.”

In het boek “augustus 1914, België op de vlucht” beschreven de historici Misjoe Verleyen en Marc De Meyer het enthousiasme waarmee de soldaten naar het front trokken. Bloemen in het geweer. Een fiere bevolking die de soldaten uitwuifde. Tegen Kerstmis zijn ze terug thuis… dacht men. Het liep helaas anders af.

“Op zondag 24 augustus en maandag 25 augustus hebben we aandacht voor de verwoesting van Leuven. Op het Ladeuzeplein wordt het bekende en voor een breed publiek toegankelijke Requiem van Mozart opgevoerd. Piet Swerts componeerde speciaal voor de gelegenheid het oratorium ‘The Sack of Louvain’. De artistieke productie is in handen van Fred Brouwers. Hij trok hiervoor internationaal bekende solisten aan, echte wereldtop. Symbolisch is ook dat ze afkomstig zijn van verschillende landen die bij oorlogsconflicten betrokken waren”, zegt schepen Vansina.

Lichtspektakel

Na afloop van het concert wordt op de gevel van de Universiteitsbibliotheek ook nog een lichtspektakel geprojecteerd. Ook de film ‘De brand van Leuven, kroniek van een oorlogsmisdaad’, wordt vertoond. Rudy Vranckx vertelt als een oorlogsreporter over de dramatische gebeurtenissen in Leuven 100 jaar geleden. De film is ook doorspekt met historische beelden.

Dirk Vansina: “Een zeer aangrijpende film die op een educatieve wijze vertelt wat er zich 100 jaar geleden afspeelde in onze stad. Ik wil de Leuvenaars oproepen om deel te nemen aan de activiteiten. Het wordt een prachtig concert en het is ook een blijk van medeleven aan onze Leuvense voorouders die 100 jaar geleden de catastrofe moesten ondergaan.”

Er zijn nog kaarten te koop (15 euro) op de dienst Toerisme (Naamsestraat) en in Museum M voor de verschillende activiteiten rond Wereldoorlog I.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel