LEUVEN: Herdenking 100ste verjaardag WOI

Dit jaar wordt de 100ste verjaardag van de start van de Eerste Wereldoorlog herdacht. De provincie Vlaams-Brabant heeft hierover een ruim aanbod uitgewerkt, waaronder vertelmomenten voor een breed publiek.

Wat gebeurt er met gewone mensen en gezinnen wanneer de oorlogsschaduw over hun huizen en dorpen valt? Wanneer je op een warme augustusdag rookpluimen ziet in de verte? Karren met gewonde en dode soldaten door je straat rijden? En duizenden mensen, jong en oud, alles achterlaten en in paniek vluchten?

Bij WOI denkt men spontaan aan slagvelden, militaire begraafplaatsen, bunkers of oorlogsgedenktekens. Maar de Groote Oorlog heeft ook een grote impact gehad op het alledaagse leven.

Omdat een oorlog pas echt tastbaar en herkenbaar wordt in de alledaagse verhalen van de mensen, slachtoffers of overlevenden, kan men vanaf mei 2014 op verschillende locaties in Vlaams-Brabant naar verhalen uit de Groote Oorlog komen luisteren..

‘We kunnen van een succes spreken’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor cultuur. ‘In totaal 54 vertelmomenten hebben we, in samenwerking met de lokale organisatoren, gepland in de komende maanden. Daarbij worden de meest diverse publieken aangesproken, gaande van schoolgroepen tot bibliotheekbezoekers en het brede publiek. Zo willen we de kleine verhalen uit de Groote Oorlog in de herinnering houden’.

Scholen, cultuur- en gemeenschapscentra, heemkundige kringen en andere cultuurinstellingen en organisatoren konden zich kandidaat stellen als gastlocatie om een vertelmoment met Rien Van Meensel of Fred Versonnen te organiseren. Zij vertellen verhalen voor een breed publiek (vanaf 12 jaar). De vertelmomenten zijn gratis en worden door het provincie aangeboden aan de organisatoren.

Meer info: www.uitinvlaamsbrabant.be

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel