Leuven heeft 800 koten op overschot

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Waar Leuven een tiental jaar geleden nog kampte met een tekort aan koten, heeft ze nu een overschot. In de kotendatabank Kotwijs zijn ongeveer 32.000 koten opgenomen, 800 daarvan staan vandaag nog altijd leeg. Dat meldt studentenweekblad Veto.

De basis van de huidige trend werd een tiental jaar geleden al gelegd. Toen nam de populariteit van de KU Leuven stevig toe, wat een studentengroei van 35.000 naar 50.000 opleverde. Gevolg: de vraag naar kamers nam toe en de kotenmarkt kon niet volgen. In die periode stegen ook de prijzen van koten. KU Leuven en stad Leuven beslisten samen om bijkomende studentenhuisvesting te bouwen. Dat gebeurde in de vorm van grote residenties die stap voor stap de nood lenigden. Daarmee sloeg de stad nog een tweede slag: door te kiezen voor grote residenties zou ze ook het verder opdelen van gezinswoningen tegengaan. Bovendien zouden op die manier – meer nieuwe, mooie kamers – ook de slecht onderhouden koten van de markt verdwijnen.

Stad en universiteit zijn alvast tevreden over de huidige trend: die van een overschot aan koten. Bovendien meent de huisvestingsdienst van de KU Leuven dat het om een golfbeweging gaat: nu is er een teveel, maar over vijf jaar kan er weer een tekort zijn.

Maar enkele kotbazen, waar Veto mee sprak, zien het minder rooskleurig in. Zij vrezen dat de stad een duidelijke tendens voor over heeft:opgedeelde huizen in het centrum terug vrijmaken voor gezinnen en studenten buiten de stad huisvesten in blokken. Daarnaast vrezen ze ook dat de prijsdaling van de koten – die gepaard gaat met het overschot – een streep door de rekening zal betekenen voor veel kamereigenaars. “De stad heeft de opdeling van woonhuizen ooit wel goedgekeurd hè!”, klinkt het. “Nu de prijzen moedwillig doen zakken, kan gemaakte investeringen zomaar halveren.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans