LEUVEN: Handelt! ”Parkeren voor 1 euro per uur in B-Parking”

Leuven Handelt! heeft een akkoord bereikt met de NMBS om de B-parking aan een voordelig tarief aan te bieden aan mensen die in Leuven komen shoppen. “Vanaf nu betaalt men 1 euro per uur in het weekend en op feestdagen, met een maximum van 10 euro per dag”, zegt Luc Caubergh van Leuven Handelt!.

Is parkeren in Leuven een dure zaak? Die perceptie bestaat alleszins bij heel wat mensen. Uit onderzoeken blijkt echter dat Leuven niet duurder is dan andere centrumsteden qua parkeren. Daarom wil Leuven Handelt! met een nieuw initiatief de verkeerde perceptie uit de wereld helpen. “Het parkeerbeleid in Leuven is bij wijze van spreken een gevaarlijke materie. Te weinig parking, te duur…nochtans beschikt Leuven over bijna 5.300 parkeerplaatsen en die zijn niet duurder dan in andere steden. Een groot probleem is echter dat op zaterdag de parkings vol staan. Dat is slecht nieuws maar ook goed nieuws want mensen komen dus graag shoppen in Leuven”, zegt Luc Caubergh van Leuven Handelt! 

Betere bewegwijzering

Leuven Handelt trok de stoute schoenen aan en stapte naar de NMBS. De B-parking aan de Martelarenlaan staat immers vaak leeg in het weekend. En dat terwijl heel wat mensen in de stad maar blijven toertjes rijden op zoek naar een vrije parkeerplaats. “De NMBS heeft een mooie investering gedaan aan het station van Leuven. De parking, met 700 plaatsen, staat echter vaak leeg in het weekend. Daarom hebben wij voorgesteld om een voordelig tarief in te voeren tijdens weekend- en feestdagen. De NMBS ging al snel mee in ons verhaal. Vanaf nu betaalt men slechts 1 euro per uur, met een maximum van 10 euro per dag in de B-Parking. Vooral voor mensen die uit Diest en Tienen komen is de B-Parking de ideale oplossing voor een dagje shoppen in Leuven. De handelaars krijgen ook de kans om parkeertickets aan te kopen die ze dan aan hun klanten cadeau kunnen doen”, besluit Luc Caubergh. 

3 euro

De B-Parking wordt ook opgenomen in het signalisatiesysteem. “Dit is een goed initiatief van de NMBS en Leuven Handelt! We gaan de parking dan ook opnemen in het signalisatiesysteem”, aldus schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a). Ook schepen Els Van Hoof (CD&V) is in de wolken met de nieuwe voordelige tarieven. “Dit is belangrijk voor de Leuvense middenstand. Uit onderzoek is overigens gebleken dat Leuven wel degelijk een goed bereikbare stad is. En Leuven is ook niet duurder dan andere steden qua parkeren.”

De NMBS voegt er nog aan toe dat mensen die gebruik maken van de parking op elke dag van de week kunnen genieten van het maximumtarief van 3 euro. Voorwaarde is wel dat je de parking binnenrijdt na 19 uur. Verder wordt ook de zogenaamde gratis kiss&ride-zone uitgebreid van 15 naar 30 minuten. (KH)

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel