LEUVEN: Groen“Nood aan een democratische ommekeer”

Op zaterdag 8 februari nodigt gemeenteraadslid David Dessers (Groen) onder meer auteur David Van Reybrouck uit in M-Museum Leuven. Van Reybrouck was ook de bezieler van de gekende burgertop G1000. Samen met alle aanwezigen zullen ze ideeën sprokkelen over hoe de democratische stad van de 21ste eeuw er kan uitzien. David Dessers: “Het stadsbestuur moet de Leuvenaar als een partner beschouwen, niet als een verzuurde klager…”

Terwijl uit de stadsmonitor 2011 blijkt dat slechts 27,5 procent van de Leuvenaars vindt dat zij voldoende betrokken worden bij het beleid van hun stad, weigert het huidige bestuur volgens Groen om voluit de kaart van inspraak en participatie te trekken. “En als de bevolking toch geconsulteerd wordt, is het vaak onduidelijk wat er met de conclusies ervan gedaan wordt. Inspraak zonder uitspraak, noemden we dat vroeger”, klinkt het.

David Dessers: “Steden vormen het ideale beleidsniveau om verregaande inspraak en participatie van de bevolking te organiseren. Overal ter wereld zien we hoe steden die handschoen opnemen. Vandaag willen we al drie concrete voorstellen voor Leuven naar voor schuiven. Breng leven in de wijk door op regelmatige basis een wijkdialoog te organiseren. En laat de Leuvenaar mee oplossingen uitwerken. Tot slot stel ik voor om de bevolking op regelmatige basis te consulteren.”

De voorstellen van David Dessers worden besproken op de debatnamiddag “De stad, dat zijn wij!”, met David Van Reybrouck, Matthias Lievens en Lies Corneillie, op zaterdag 8 februari,vanaf 14u in het forum van M-Museum in Leuven.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel