LEUVEN: Groen protesteert tegen openstaande winkeldeuren

Groen Leuven blijft zich verzetten tegen openstaande winkeldeuren in de stad. Daarom reikt ze op zaterdag 7 februari een Groene Pluim uit als waardering voor alle winkels die ervoor kiezen om hun deuren gesloten te houden. De gelukkige is Boektiek Nicholson in de Bondgenotenlaan.

“Het blijft al jaren een hardnekkig probleem”, zegt voorzitter Jan Mertens van Groen Leuven. “De vele winkels die zelfs bij heuse vrieskou gewoon hun deuren open laten staan. Het is een verspilling van kostbare energie, en het is geen pretje voor de mensen die in die winkels werken. Er zijn echter ook heel wat winkels die wel gewoon hun deuren dicht houden, en hun klanten mee sensibiliseren voor een meer klimaatneutrale stad. Als je door de winkelstraten loopt, zie je voorbeelden van allebei. Aan de ene kant van de straat heeft een grote keten netjes de deuren gesloten, aan de andere kant staan de deuren wagenwijd open… Het argument dat “onze klanten dat willen, anders gaan ze weg” overtuigt niet echt. Mensen zijn best wel te motiveren voor wat ze bij hen thuis ook gewoon doen: de deur achter zich dichttrekken als ze binnenkomen of weer weggaan”

“Groen drong al eerder aan bij het stadsbestuur om meer initiatieven te nemen tegen deze toestand. Maar voorlopig lijkt er niet veel te veranderen. En dat is geen goede zaak voor een stad die klimaatneutraal wil worden.”

 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel