LEUVEN: Gratis wandeling voor Leuvenaars over Leuven tijdens Wereldoorlog 1

Op vraag van de stad Leuven heeft de Gidsenbond een bijzonder boeiende wandeling uitgewerkt over Leuven tijdens WOI. De wandeling is gratis voor Leuvenaars.

In de nacht van 25 op 26 augustus staken Duitse troepen het centrum van Leuven in brand. Meer dan 1000 huizen gingen in vlammen op, 200 burgers kwamen om, en 600 andere werden opgepakt en weggevoerd naar Duitsland. De overige inwoners sloegen op de vlucht. De verwoesting van de oude universiteitsstad en haar cultureel erfgoed schokte de hele wereld en Leuven zou samen met Visé, Dinant en andere steden bestempeld worden als “une ville martyre”, onschuldig slachtoffer van de terreur van de bezetter.

Aan de hand van de fotodoeken “gebroken gevels” in de stad krijgt men al een sterke indruk van de aangerichte ravage. Maar hoe beleefden de Leuvenaars zelf de angst en paniek van die augustusdagen? Hoe slaagden zij erin de draad toch op te nemen als ze bij hun terugkeer naar de verwoeste stad alleen maar puin aantroffen op de plek van hun woning? Bij wie konden ze terecht voor voedsel en werk? Waar sliepen zij en hoe overleefden zij de 4 volgende jaren van bezetting door een Duits regime?

De Leuvense gidsenbond werkte een goed gedocumenteerde wandeling uit om een antwoord te bieden op al die vragen. Schepen Dirk Vansina: “Wie meer achtergrondinfo wil over wat er gebeurde en hoe het leven in de stad verderging tijdens de bezetting, komt meer te weten tijdens de wandeling Leuven Brandt die de Leuvense gidsenbond uitwerkte op vraag van de stad.”

De gidsen vertellen het verhaal  van de brand van augustus 1914 en de daaropvolgende periode aan de hand van ooggetuigenverslagen. Met behulp van dagboeken, brieven, krantenreportages en andere fragmenten uit het dagelijks leven ervaren de  deelnemers aan de wandeling wat het moet betekend hebben om te leven in een stad in oorlogstijd.

Gratis voor Leuvenaars

Dirk Vansina (CD&V): “Opdat zoveel mogelijk Leuvenaars het verhaal zouden kennen, biedt de stad aan alle Leuvenaars deze rondleiding gratis aan.“ Elke zondag om 15 u  tot eind augustus om 15 u start de wandeling “Leuven Brandt”  aan het stadhuis.

De wandeling is gratis, maar een ticket afhalen aan de balie van Toerisme, Naamsestraat 3, is verplicht.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel