LEUVEN: Gouverneur De Witte staat job af

Op donderdag 16 oktober is het Zuiddag. Duizenden jongeren gaan dan een dag werken en schenken hun loon aan leeftijdsgenoten in het Zuiden. De provincie Vlaams-Brabant stelt ook 35 jongeren ‘te werk’. Zo kunnen enkele studenten de job van gouverneur en gedeputeerde voor één dag waarnemen.

“Zuiddag stimuleert jongeren wereldwijd om samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Zuiddag is vooral gekend van de jaarlijkse campagne ‘Work for Change’ waarbij Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag niet naar school gaan maar in de kleren van beroepskrachten kruipen. Hun verdiende loon staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden.”

“Ook onze provincie neemt deel aan dit initiatief. Niet minder dan 35 leerlingen worden zo voor één dag onze collega in het Provinciehuis of een provinciale instelling”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Ontwikkelingssamenwerking en Duurzaamheid. Blikvangers zijn de 6 studenten die voor één dag in de huid mogen kruipen van de provinciegouverneur en de gedeputeerden. Zo bereiden de leerlingen Bart Demeulemeester (Heilige-Drievuldigheidscollege Leuven) en Laura Jacobs (Voorzienigheid Diest), samen met provinciegouverneur Lodewijk De Witte en gedeputeerde Tie Roefs, de vergadering van de deputatie voor.

3 andere jongeren helpen dan weer mee in de witloofteelt in het Provinciaal Agrarisch Centrum in Herent. Telkens 2 leerlingen doen onderhoudswerken in de provinciedomeinen Het Vinne in Zoutleeuw en Kessel-Lo. Een 100-tal jongeren gaan aan de slag in 4 Vlaams-Brabantse natuurgebieden waaronder Wijgmaalbroek in Leuven, Doode Bemde in Oud-Heverlee en Rogaerden in Begijnendijk. 

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel