LEUVEN: Gouden Meeuw 2014 voor psychologische thriller van Leuvense Marijke L.J. Declercq

Wie wint de Gouden Meeuw 2014? De driekoppige jury, met schrijfsters Johanna Spaey en Brigitte Raskin én uitgever Rudy Vanschoonbeek, zocht en vond het beste Nederlandstalige boek, uitgegeven in eigen beheer.  Ze kennen de prijs toe aan de Leuvense schrijfster Marijke LJ Declercq voor haar psychologische thriller met de intrigerende en ongewone titel ‘Het burlen van het edelhert’.

Bij deze vijfde editie van de prijs – een initiatief van Creatief Schrijven vzw – stonden proza en non-fictie met literaire kwaliteit centraal. Vijfenvijftig auteurs uit alle hoeken van Nederland en Vlaanderen waagden hun kans. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Schrijfdag op zaterdag 29 maart in de Gentse Vooruit.

De roman van Marijke LJ Declercq overtuigde de jury door de soepele verteltrant, het natuurgetrouwe Schotse decor en de psychologische typering van de personages. “De lezer wordt in Het burlen van het edelhert opgenomen in de besloten wereld van herberg The Forgotten Inn. Dat de zwendel in een farmaceutisch bedrijf, die de hoofdpersoon naar de herberg heeft doen vluchten, veel minder uitgewerkt wordt dan de toenemende spanningen tussen de verschillende personages, blijkt een goede vondst. En het veenlijkthema vormt een stevige inhoudelijke toemaat”, zo luidde het oordeel van de jury.

Marijke L.J. Declercq (°1965, Roeselare), kunsthistorica, schreef van 1992 tot 2000 voor verschillende Vlaamse dagbladen, waaronder Het Laatste Nieuws en De Standaard. Haar artikelen over kunst en antiek werden door een enthousiast publiek gelezen. In 2005 won zij met een verhaal over de nomadische ‘Tsaatan’ in Mongolië de tweede prijs voor het Reisverhaal van Uit-Magazine.

Creatief Schrijven vzw stimuleert beginnende schrijvers om naar buiten te treden met hun teksten. Met de wedstrijd Gouden Meeuw – die natuurlijk knipoogt naar de Gouden Boekenuil – ging Creatief Schrijven vzw voor de vijfde keer op zoek naar het beste Nederlandstalige fictieboek dat werd uitgegeven in eigen beheer. In eigen beheer betekent via een drukkerij, print on demand, POD-uitgeverij of kopiecenter. “We zijn overtuigd dat in dit undergroundcircuit literaire parels verborgen zitten, daarom is de prijs een gevestigde traditie geworden”, klinkt het bij An Leenders, directeur van Creatief Schrijven vzw.

De winnaar van de Gouden Meeuw ontvangt professionele begeleiding bij de promotie van haar boek, een herdruk van 50 exemplaren en een stevig boekenpakket. ‘Het burlen van het edelhert’ krijgt ook een bevoorrechte plek in onafhankelijke boekhandels.

Over de auteur

Leuven Actueel

Leuven Actueel